پی آر پی (پلاسمای سرشار از پلاکت) یک نوع محلولی است که می توان آن را به منظور التیام دهی به بدن تزریق کرد. این ماده سرشار از پروتئین می باشد که منجر به رشد سلول ها می شود، چرا که یکی از اجزای خون می باشد. در خصوص پلاکت ها باید به این نکته اشاره کنیم که قابلیت بسیار بالایی در التیام عضلات، تاندون و رباط دارد و اینکه این روش درمانی جزء روش های جراحی محسوب نمی شود. شاید رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی را در ورزشکاران بسیار مشاهده کرده باشید که به منظور درمان از روش پی آر پی استفاده می کنند، همچنین بازگشت افراد به ورزش خیلی خیلی سریع تر می باشد. ما در این مقاله قصد داریم تا در خصوص تزریق پی آر پی مزایا، معایب و بسیاری از موارد دیگر برای شما صحبت کنیم پس مقاله را تا انتها دنبال کنید.
هدف از انجام PRP درمانی چیست؟
از این روش درمانی می توان به منظور درمان آسیب های رباط زانو استفاده کرد البته که انجام این کار حتما می بایست طبق دستور متخصص ارتوپدی انجام شود. هدف از تزریق
- کاهش درد
- روند آسیب دیدگی غضروف را به تاخیر انداختن
- بهود یافتن عملکرد غضروف می باشد.
همچنین باید در زمان تزریق پی آر پی به برخی از نکات توجه کرد این موارد عبارتند از:
- داشتن بیماری های خاص پوستی
- ابتلا به کم خونی
- مبتلا به بیماری های خاص خونی
- بارداری
- ابتلا به بیماری های متاستاتیک
بیشتر بخوانید: درمان پیچ خوردگی زانو چگونه انجام می شود؟
نحوه تزریق PRP
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت یک روش درمانی سرپایی محسوب می شود و با خونی که از بیمار گرفته می شود تزریق انجام می شود. در خصوص مدت زمان این تزریق می توان گفت که حدودا 45 تا 90 دقیقه زمان می برد. تعداد دفعات تزریق اصلا مشخص نیست یعنی ممکن است تنها یکبار یا در چند نوبت انجام شود. باید به این نکته اشاره کرد که برای انجام تزریق یکبار خون از بیمار گرفته می شود تا تزریق انجام شود و برای دفعات بعد از همان خون فریز شده استفاده می شود، همچنین ممکن است فریز کردن اثر بخشی آن را کاهش دهد.
بعد از اینکه پزشک از رگ بیمار خون گیری را انجام داد باید در دستگاه سانتریفوژ پردازش شود، زمانی که آماده سازی های اولیه انجام شد مفصلی را که هدف تزریق است باید با الکل ضد عفونی کرد. اگر از روش اولتراسوند استفاده می شود باید ژل مخصوصی برروی ناحیه مورد نظر زده شود تا تصاویری را در صفحه نمایش ایجاد کند.
در حین تزریق بیمار باید حتما آرامش خود را حفظ کند چرا که باعث می شود تا بیمار درد کمتری را داشته باشد، بعد از اینکه تزریق انجام شد ناحیه مورد نظر تمیز و پانسمان می شود. ممکن است تا سه روز محلی که تزریق انجام شده التهاب داشته باشد که جای هیچ نگرانی نیست.
تزریق پی آر پی کار چندان ساده ای نیست و یاید حتما توسط متخصص با دقت بسیار بالا انجام شود، برای همین منظور استفاده از اولتراسوند که یک روش تصویربرداری محسوب می شود می توان به منظور بالابردن دقت استفاده کرد.
مراقبت های لازم بعد از تزریق PRP
زمانی که شما هر نوع عمل جراحی یا حتی تزریق انجام دهید حتما می بایست مراقبت های لازم بعد از آن را رعایت کنید چرا که باعث شده تا روند بهبودی تسریع یابد. از جمله مراقبت های لازم بعد از تزریق پی آر پی عبارتند از:
- در صورتی که قصد مصرف داروهای مسکن و یا ضد التهابی را دارید حتما باید طبق نظر و یا دستور پزشک باشد.
- پوشیدن بریس در ثابت نگه داشتن مفصل بسیار موثر است.
- به منظور کاهش درد و یا التهاب ناشی از تزریق استفاده از کمپرس یخ پیشنهاد می شود.
- اگر کار شما به گونه ای است که فعالیت بدنی زیادی ندارید می توانید بعد از تزریق به محل کار خود باز گردید.
درمان چه بیماری هایی با تزریق PRP امکان پذیر است؟
اگر فکر می کنید که با این روش درمانی می توانید تمامی مشکلات و بیماری های خود را درمان کنید باید بگوییم که خیر امکان پذیر نیست، چرا که از این روش در درمان بعضی از بیماری ها استفاده می شود، که عبارتند از:آسیب دیدگی تاندون: تزریق PRP را می توان برای آسیب دیدگی های تاندونی مزمن مثل التهابات ناشی از کشکک زانو استفاده کرد، ولی این روش درمانی هنوز ثابت شده نیست.
آسیب دیدگی رباط: از این روش برای آسیب دیدگی های رباط و یا عضلاتی که ورزشکاران بیشتر به آن دچار می شوند استفاده می شود. آسیب رباط صلیبی قدامی یکی از مشکلاتی است که این روش می تواند بهبود دهد.
آرتروز زانو: در خصوص تاثیرات پی آر پی برروی زانو تحقیقاتی در حال انجام است ولی هنوز مشخص نشده که آیا تاثیری برروی درمان دارد یا خیر.
شکستگی ها: در خصوص مشکل دیر خوش خوردن شکستگی ها و یا حتی جوش نخوردن آن ها هنوز نمی توان مشخص کرد که آیا تزریق پی آر پی برای درمان موثر است یا خیر.
جراحی ها: در صورتی که رباط زانو دچار پارگی شده باشد به منظور ترمیم می بایست جراحی انجام شود که از تزریق پی آرپی نیز استفاده می شود، نمی توان گفت که تاثیر به سزایی دارد بلکه بسیار اندک است.
0 دیدگاه