یکی از مهم ترین و اصلی ترین مفاصل بدن انسان مفصل زانو است که مستعد آسیب دیدگی بسیار زیادی از جمله آرتروز زانو ،تورم، پارگی مینیسک زانو و بسیاری از بیماری های دیگر می باشد، دلیل اصلی آن نیروی زیادی است که این مفصل باید تحمل کند. ما در این مقاله قصد داریم تا در خصوص پیچ خوردگی زانو، علائم، روش های تشخیص و بسیاری از موارد دیگر برای شما صحبت کنیم.
پیچ خوردگی زانو ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که شامل موارد زیر می شود.
• انجام ورزش های بدنی مثل پریدن یا چرخش ناگهانی
• وارد شدن ضربه مستقیم به زانو از پشت یا جلو
زمانی که پیچ خوردگی زانو در فرد رخ دهد آسیب دیدگی رباط های مفصل زانو را به همراه دارد. نکته ی بسیار حائز اهمیت این می باشد که پیچ خوردگی زانو با کشیدگی زانو هیچ ارتباطی ندارد چرا کشیدگی برروی عضلات ولی پیچ خوردگی برروی رباط تاثیر می گذارد.
علائم پیچ خوردگی زانو
همانطور که گفته شد پیچ خوردگی زانو برروی رباط زانو تاثیر می گذارد که علائم مختلفی را به همراه دارد. در بعضی از مواقع ممکن است بعد از 48 ساعت این علائم شدید و با گذشت زمان چند روزه درد آن کمتر شود البته این موضوع در تمامی افراد یکسان نیست بلکه به میزان آسیب دیدگی زانو بستگی دارد. برخی از علائم عبارتند از:
• بروز درد در ناحیه زانو
• التهاب زانو
• محدود شدن دامنه حرکتی زانو
• کبود شدن اطراف زانو
• سفت شدن مفاصل زانو
اگر زانوهای شما دچار پیچ خوردگی شد به هیچ عنوان نباید این موضوع را نادیده بگیرید و زمان مراجعه به پزشک متخصص را به تاخیر بیندازید چرا که عدم مراجعه به موقع عوارض زیادی را برای بیمار به همراه دارد.
تشخیص پیچ خوردگی زانو
درصورتی که تشخیص پیچ خوردگی زانو به موقع باشد می تواند از حاد شدن آن جلوگیری کند.
علاوه بر معاینه بالینی بیمار، پزشک ممکن است به منظور تشخیص دقیق تر عکس های مختلفی چون سی تی اسکن، MRI را تجویز کند. چرا که با استفاده از این روش های تشخیصی می توان میزان آسیب دیدگی رباط و اینکه کدام رباط دچار آسیب دیدگی شده است را کاملا مشخص کرد.
راه های درمان پیچ خوردگی زانو
درمان پیچ خوردگی زانو کاملا بستگی به میزان آسیب دیدگی و درجات آن دارد و بعد از مشخص شدن میزان درجه آسیب دیدگی می توان روش درمانی مناسبی را نیز انتخاب کرد. در ابتدا می خواهیم به انواع درجات آسیب دیدگی اشاره کنیم که عبارتند از:
درجه1: در این نوع آسیب دیدگی با استراحت کردن و همچنین اصلاح برخی از فعالیت ها، می توان 1 تا 2 هفته بعد روند بهبودی بیمار را مشاهده کرد.
درجه2: میزان آسیب دیدگی رباط ها کمی بیشتر است یعنی بهبودی بیمار طی مدت زمان بیشتری مثلا 4 الی 6 هفته می باشد.
درجه3: پارگی رباط بسیار شدید تر است در اینصورت روند درمانی نیز طولانی تر خواهد بود.
انواع روش های درمانی پیچ خوردگی زانو به شرح زیر است.
استراحت: اولین راه برای درمان پیچ خوردگی زانو استراحت می باشد یعنی هر نوع فعالیتی که باعث می شود تا زانوی شما بیشتر تحت فشار قرار بگیرد باید خودداری کرد. همچنین توصیه می شود در زمان نشستن و خوابیدن زیر پای خود یک بالش قرار دهید تا کمی از تورم آن کاسته شود.
درمان دارویی: پزشک ممکن است به منظور تسکین درد انواع مسکن ها مثل استامینوفن را تجویز کند همچنین اگر در تسکین درد جوابگو نبود داروهای قوی تری تجویز می شود.
کمپرس یخ: استفاده از کمپرس یخ می تواند میزان پیچ خوردگی و آسیب دیدگی زانو را کاهش دهد همچنین در کاهش تورم نیز بسیار موثر است.
آتل: از این روش درمانی برای ثابت نگه داشتن زانو استفاده می شود و همچنین از حرکت و فشار روی زانو جلوگیری می کند.
فیزوتراپی: انجام تمرینات فیزیوتراپی نیز در میزان کاهش پیچ خوردگی زانو بسیار موثر است همچنین روش های مختلف مثل لیزر درمانی، تزریق کورتیکواستروئید، وگاهی تزریق پی آر پی تاثیر بسیار زیادی دارد.
جراحی: تشخیص به موقع و جلوگیری از بدتر شدن شرایط بیمار اهمیت بسیار بالایی دارد همچنین اگر شرایط بیمار حاد و شدید باشد متخصص ارتوپدی جراحی را پیشنهاد می دهد. علاوه بر آن ممکن است پیچ خوردگی منجر به پارگی رباط صلیبی قدامی شود که در اینصورت انجام عمل جراحی ضروری می باشد.
0 دیدگاه