زانوی ضربدری در کودکان به وضعیتی اطلاق میشود که در آن زانوها به سمت داخل خمیده شده و مچها از هم فاصله دارند. این عارضه در اغلب کودکان وجود دارد و بسیار نگران کننده نیست. اما در صورت عدم درمان، ممکن است فرد را در بزرگسالی دچار مشکل کند در ادامه این مقاله علل و علائم این عارضه را بررسی خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: درمان زانوی ضربدری
زانوهای ضربدری در کودکان چگونه است؟
عارضه زانوی ضربدری در کودکان و حالت پای پرانتزی کاملاً طبیعی است و با تقویت سیستم اسکلتی عضلانی کودک با مرور زمان بهبود پیدا میکند. پای کودکان بعد از ۴ سالگی، حالت طبیعی به خود میگیرد که این اتفاق در برخی از کودکان ممکن است تا سن هفت سالگی به تاخیر بیفتد.
علت زانوهای ضربدری در کودکان چیست؟
بروز عارضه زانوی ضربدری در کودکان به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اضافه وزن
سیستم اسکلتی عضلانی کودکان به مرور زمان قدرتمند میشود. اما در سنین پایینتر پاها توانایی کافی برای تحمل وزن کودک در حالت ایستاده را ندارد. بنابراین اضافه وزن موجب بروز عارضه زانوی ضربدری در کودکان چاق میشود.
عفونتهای استخوانی
یکی از دلایل بروز عارضه زانوی ضربدری، عفونتهایی مانند کورک استخوانی است که اگر به درستی درمان نشوند، میتوانند به استخوانها آسیب برسانند و بیماری زانوی ضربدری در کودکان را ایجاد کند.
بیشتر بخوانید: درمان پای پرانتزی در کودکان
نرمی استخوان
یکی از عوامل ایجاد زانوی ضربدری در کودکان، نرمی استخوان است. زمانی که بدن کودک فاقد مقدار کافی ویتامین دی باشد، این عارضه رخ میدهد.
مشکلات ژنتیکی
گاهی اوقات اختلالات ژنتیکی و ناهنجاریها باعث ایجاد زانوهای ضربدری میشود که معمولا پیش از تولد تشخیص داده نمیشوند.
ضربه شدید به استخوان و آسیب دیدگی
آسیبهای شدید استخوانی در دوره رشد ممکن است منجر به ایجاد زانوی ضربدری شود.
تغذیه نامناسب
کمبودهای تغذیهای در دوران کودکی از عوامل ایجاد پای ضربدری در بزرگسالی است. بیماریهای مانند: اسکوربوت یا کمبود ویتامین c، نرمی استخوان و… ناشی از کمبودهای تغذیه ای دوره های اولیه زندگی کودک است.
علائم زانوهای ضربدری در کودکان چیست؟
تغییر شکل ظاهری زانو مهمترین علامت زانوی ضربدری در کودکان است این عارضه موجب درد، لنگ زدن و اختلال در راه رفتن میشود. درد ناشی از زانوی ضربدری؛ لگن و مچ پا را نیز درگیر میکند. این عارضه موجب ساییده شدن لایه غضروفی زانو شده و کودک در معرض آرتروز زودرس قرار میگیرد. در ادامه به برخی از رایجترین نشانههای این عارضه اشاره خواهیم کرد:
- راه رفتن غیر عادی
- درد در زانو
- سایش دائمی زانوها به یکدیگر
- فاصله مچ پا از همدیگر
- سختی در راه رفتن
- لنگیدن
- پاهای جدا از هم در زمان ایستادن
عوارض زانوی ضربدری در کودکان چیست؟
بیماری زانوی ضربدری در کودکان اگر به موقع درمان نشود ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد که کودک را دچار مشکلات بسیاری کند در ادامه به برخی از عوارض زانوی ضربدری در کودکان اشاره خواهیم کرد:
لنگیدن در حین راه رفتن و از اصلی ترین عوارض بیمار زانوی ضربدری در کودکان است.
بیمار زانوی ضربدری در کودکان موجب سفتی و سختی مفاصل میشود.
بیشتر بخوانید: جراحی زانوی پرانتزی
کودکانی که به بیماری زانوی ضربدری مبتلا هستند در زانو های خود دچار درد میشوند.
احساس درد در ناحیه باسن از عوارض زانوی ضربدری در کودکان به شمار میرود.
درد شدید در مچ پا از دیگر عوارض زانوی ضربدری است.
طول پاهای کودکان مبتلا به زانوی ضربدری نابرابر میشود.
یکی دیگر از عوارض زانوی ضربدری در کودکان عدم تعادل به هنگام ایستادن است.
تشخیص زانوی ضربدری در کودکان چگونه است؟
عارضه زانوی ضربدری در کودکان به خوبی تشخیص داد، نمیشود. زیرا در مراحل اولیه رشد کودک این بیماری شایع است و به مرور زمان برطرف میشود. اما در دوران نوجوانی پزشک می تواند بیماری را به خوبی شناسایی کرده سپس راه حل های درمانی آن را بررسی کند.
سوالات متداول
نتیجه گیری
بروز عارضه زانوهای ضربدری در کودکان در سنین پایین بسیار شایع است که عدم تکامل سیستم اسکلتی و عضلانی از اصلی ترین دلیل ایجاد آن است اما بعد از سن ۴ سالگی، پای کودک در حالت طبیعی قرار میگیرد در صورت ادامه دارد بودن علائم این عارضه ،مراجعه به متخصص ارتوپد ضرورت دارد.
0 دیدگاه