مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

کیست پشت زانو

وجود برآمدگی سفت در پشت زانو می تواند نشان دهنده کیست پشت زانو باشد که به آن کیست بیکر نیز گفته می شود. در صورت داشتن کیست پشت زانو ممکن است در هنگام دراز کردن و یا خم کردن پا درد آن تشدید شود همچنین باید به این نکته اشاره کرد که کیست ها حاوی مایع هستند.

کیست پشت زانو

دلایل به وجود آمدن کیست زانو

شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که دلایل ایجاد کیست زانو چیست؟ در جواب این سوال باید گفت که کیست پشت زانو در صورت بروز مشکلات مفصل زانو مثل آرتروز یا پارگی غضروف ایجاد می شود و منجر به تولید مایع بیش از حد توسط زانو می شود در نهایت کیست پشت زانو را ایجاد می کند.اگر دچار عارضه کیست پشت زانو هستید باید درمان آن را شروع کنید چرا که درمان به موقع درد ناشی از این عارضه را کاهش می دهد.

امکان حرکت راحت زانو در جهت های مختلف توسط مایعی به نام سینوویال انجام می شود، وجود این مایع می تواند از سایش قسمت های متحرک زانو جلوگیری کند. وجود مشکلاتی در زانو اعم از آرتروز، پارگی غضروف، آسیب های ورزشی زانو و … می تواند منجر به این شود که مایع سینوویال بیش از حد تولید شود و کیست پشت زانو ایجاد شود.

علائم کیست زانو

وجود کیست پشت زانو ممکن است همراه با درد شدید باشد یا درد خفیفی را به همراه داشته باشد. علائم کیست پشت زانو که از طریق آن ها می توان تشخیص داد به این عاضه مبتلا هستید عبارتند از:

  • وجود تورم در پشت زانو
  • درد در ناحیه زانو
  • خم کردن زانو که با سختی انجام می شود یا اصلا انجام نمی شود.
  • با استادن طولانی مدت زانو دچار درد می شود.
  • تورم و قرمزی شدید در پشت زانو

اگر این علائم را دارید برای درمان حتما به یک پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید تا مشکلتان برطرف شود.

چگونه از کیست زانو جلوگیری کنیم؟

برای پاسخ به این سوال باید گفت اولین کاری که در این زمینه باید انجام داد این است که حتما از آسیب دیدگی زانو های خود جلوگیری کنید. دومین کار حتما در زمان خرید کفش از مناسب و استاندارد بودن آن اطمینان داشته باشید چرا که از اهمیت زیادی برخوردار است. سومین کار این است که قبلا از ورزش کردن حتما خود را گرم کنید. در نهایت از فعالیت هایی که منجر به بروز کیست زانو می شوند جلوگیری کنید.

درمان کیست پشت زانو

درمان کیست زانو

اگر به مشکلات زانو از جمله آرتروز زانو مبتلا هستید، ممکن است برخی از درمان ها موثر نباشند و کیست را کاملا از بین نبرد. اگر با داشتن کیست زانو نتوانید فعالیت های روزانه خود را انجام دهید همچنین از ناحیه زانو احساس درد داشته باشید زمانی که درمان های دیگر پاسخ نداد پزشک به شما جراحی را پیشنهاد می دهد.

جراحی کیست زانو کار چندان راحتی نیست، چرا به این موضوع اشاره کردیم چون این کیست همانند دیگر کیست ها دارای لایه پوشاننده نمی باشد. به منظور جراحی معمولا از تکنیک های بسته جراحی استفاده می شود که به آرتروسکوپی معروف است.

جراحی به این شکل انجام می شود که از وسیله ای به نام آرتروسکوپ استفاده می شود، از لحاظ ظاهری به صورت یک لوله نازک است که جراح آن را به زانو هدایت می کند و از همین پزشک جراحی را انجام می دهد.

چه مدت بعد از جراحی می توان فعالیت های خود را شروع کرد؟

در جواب باید گفت که معمولا بعد از گذشت 6 تا 8 هفته می توانید فعالیت های بدنی خود را شروع کنید. ولی حتما به این نکته توجه داشته باشید، اگر قصد انجام ورزش های سنگین را دارید حتما اجازه دهید تا زمان زیادی از جراحی گذشته باشد.

مراقبت های بعد از جراحی کیست زانو

هر عمل جراحی نیازمند انجام مراقبت های بعد از آن است چرا که به روند بهبودی سرعت می بخشد، بخشی از این مراقبت های شامل موارد زیر می شود.

  • برای کنترل درد از کمپرس یخ استفاده کنید.
  • برای کاهش درد و تورم بعد از جراحی پاهای خود را بالاتر از قلب قرار دهید.
  • داروهای تجویز شده توسط پزشک را سر وقت مصرف کنید.
  • برای انجام فعالیت های روزانه از عصای زیر بغل استفاده کنید.
  • در هنگام راه رفتن از زانو بند استفاده کنید.
  • از رانندگی کردن بعد از جراحی اجتناب کنید.
  • در صورت مرطوب شدن پانسمان باید سریعا آن را تعویض کرد.
  • برای تقویت عضلات زانو و حرکت آن ها باید فیزیوتراپی انجام دهید.

عدم درمان کیست زانو

در اغلب موارد دیده شده که کیست زانو پاره شده است، در صورت بروز این مشکل مایع درون کیست نشت می کند و منجر به تورم، قرمزی، کبودی پشت زانو می شود. اگر احساس کردید که کیست پشت زانو پاره شده و این علائم بروز کرد، سریعا به پزشک مراجعه کنید تا تحت درمان قرار بگیرید.

چه کسانی به کیست زانو دچار می شوند؟

اغلب افرادی که به عارضه کیست زانو دچار می شوند در بزرگسالان بین سنین 35 تا 70 سال  است، در میان کودکان بروز این عارضه در سنین 4 تا 7 سال است که خیلی به ندرت دیده شده است. همچنین باید گفت که اگر از ناحیه زانو دچار مشکل هستید درصد بروز این بیماری را بیشتر می شود.

عوارض و خطر های جراحی زانو

نمی توان به صورت قطع گفت که این جراحی هیچ عارضه ای ندارد در صورتی که تمامی جراحی ها همراه با عارضه می باشند. که برخی از آن ها عبارتند از:

  • تجمع خون در مفصل زانو
  • لختگی خون در ساق پا
  • بروز عفونت در داخل مفاصل
  • احتمال آسیب دیدگی مفاصل زانو اعم از منیسک یا غضروف های مفصلی
  • سفت و خشک بودن زانو

همچنین اگر بعد از جراحی به علائمی چون تب و لرز، احساس گرما در اطراف زانو، وجود تورم شدید در محل  جراحی، ترشحات بدبو، وجود بی حسی و گزگز انگشتان پا و … دچار شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

دکتر مهدی مقتدایی

متخصص ارتوپد، فلوشیپ جراحی زانو
دکترای حرفه ای: پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران 1378
دکترای تخصصی: رتبه اول بورد ارتوپدى كشور دانشگاه علوم پزشكى تهران ١٣٨٤
فلوشیپ: جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع با پزشک