آسیب رباط صلیبی قدامی یکی از شایع ترین آسیب های وارده به زانو، است. رباط صلیبی قدامی زانو ممکن است در اثر عوامل مختلفی از جمله فشار ناگهانی آسیب ببیند. این آسیب به خصوص در افراد ورزشکار، به ویژه فوتبالیست ها شایع تراست. رباط صلیبی قدامی در ناحیه مرکز زانو قرار دارد و چرخش و حرکت استخوان درشت نی به جلو را کنترل می کند. در این مطلب به آسیب های رابط صلیبی قدامی و نحوه درمان آنها خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: درمان پارگی رباط صلیبی زانو
آسیب رباط صلیبی قدامی چیست؟
رباط صلیبی قدامی از رباط های داخل زانو به شمار می رود. این رباط استخوان ران را به ساق پا متصل می کند. این رباط از جمله رباط های مهم داخلی مفصل زانو است. این رباط وظیفه کنترل و محدود کردن حرکت استخوان درشت نی به سمت جلو را به عهده دارد.
بیشتر بخوانید: جراحی رباط صلیبی زانو
این رباط ممکن است در اثر عوامل مختلفی از جمله فشار ناگهانی، تغییر ناگهانی جهت هنگام راه رفتن و دویدن و وارد شده ضربه از جمله دلایل آسیب این رباط هستند؛ به همین دلیل است که ورزشکاران رشته هایی مانند فوتبال، بسکتبال و … بیشتر در معرض این آسیب قرار دارند.
ACL یا رباط صلیبی قدامی، از جلوی رباط دیگر، یعنی رباط صلیبی خلفی (PCL) عبور می کند. رباط های صلیبی نام خود را به این دلیل گرفته اند که در داخل زانو یک صلیب تشکیل می دهند که در جهات مختلف از ران تا استخوان ساق پا حرکت می کنند. همراه با سایر رباطهای زانو، ACL زانو را ثابت نگه میدارد و از جابجایی استخوانهای ران و ساق پا جلوگیری میکند.
رباط های زانو می توانند کشیده، رگ به رگ و در برخی موارد کاملا پاره شوند. آسیب های رباط زانو بسته به شدت آنها درجات مختلفی دارد. حدود نیمی از افراد مبتلا به آسیب رباط صلیبی قدامی در سایر قسمتهای زانو نیز آسیب خواهند دید، مانند پارگی مینیسک.
دلایل آسیب رباط صلیبی قدامی
اکثر آسیب های رباط صلیبی قدامی در حین ورزش، به ویژه فوتبال، بسکتبال و اسکی اتفاق می افتد. زنان بیشتر از مردان در معرض این آسیب هستند. آسیب ACL ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیوفتد:
- پیچیدن ناگهانی زانو، به ویژه زمانی که پا روی زمین قرار دارد. برای مثال، زمانی که فرد از یک پرش فرود می آید و زانو می پیچد.
- تغییر جهت با سرعت زیاد در هنگام دویدن و راه رفتن
- کاهش سرعت یا توقف ناگهانی در زمان دویدن
- کشیده شدن بیش از حد مفصل زانو
- وارد شدن ضربه مستقیم به زانو
علائم آسیب رباط صلیبی قدامی
اگر به رباط صلیبی قدامی آسیب وارد شود، ممکن است صدای شدیدی را از زانو بشنوید و در زانوی خود احساس درد کنید. ممکن است زانوی شما ناپایدار باشد و احساس کنید زانو خالی کرده است، و ممکن است نتوانید وزن خود را روی آن تحمل کنید. در عرض یکی تا دوساعت پس از آسیب دیدگی، زانو به سرعت دچار تورم خواهد شد و ممکن است دامنه حرکت زانوی خود را از دست بدهید. علائم زیر از جمله علائم آسیب ACL هستند:
- درد همراه با تورم. در عرض 24 ساعت، زانوی شما متورم خواهد شد. اگر نادیده گرفته شود، تورم و درد ممکن است خود به خود از بین برود. با این حال، اگر بخواهید به ورزش بازگردید، احتمالاً زانوی شما ناپایدار خواهد بود و خطر آسیب بیشتر به مینیسک زانو وجود خواهد داشت.
- از دست دادن دامنه کامل حرکت
- صدا دادن زانو همزمان با وارد شدن ضربه و فشار
- احساس درد شدید و ناتوانی در ادامه حرکت
- تورم سریع
- عدم توانایی تحمل وزن بدن روی زانو
بیشتر بخوانید: شایع ترین آسیب های ورزشی زانو
پارگی رباط صلیبی و انحراف هر دو زانو
تشخیص آسیب رباط صلیبی قدامی
تشخیص آسیب دیدگی رباط صلیبی عمدتاً از طریق ارزیابی پزشکی و استفاده از ابزارها و تستهای تصویری انجام میشود. در ادامه توضیحاتی درباره این فرآیند ارائه خواهیم کرد:
بررسی تاریخچه اتفاق
پزشک ابتدا از بیمار سوالاتی در مورد تاریخچهی بیماری، نحوهی وقوع آسیب، علائم و نحوهی تغییرات در فعالیتهای روزانه میپرسد.
بررسی جسمانی
ارزیابی فیزیکی بر روی زانو انجام میشود. که شامل بررسی حرکتها، قوام عضلات، وضعیت زانو و اندازهگیری قدرت عضلات میشود.
بیشتر بخوانید: ورزش های مناسب برای تقویت زانو
تستهای خاص
تستهای خاصی در آزمایشگاه یا در مطب پزشک انجام میشود، که طی آن پزشک به بررسی پایداری و سلامت رباط صلیبی میپردازد.
تصویربرداری
استفاده از تصویربرداری از جمله رادیوگرافی، آرتروگرافی و سونوگرافی میتواند به تشخیص دقیقتر پارگی و آسیب رباط صلیبی کمک کند. اما برای تشخیص دقیقتر و بررسی جزئیتر، معمولاً از (MRI) استفاده میشود.
تست لاکمن
تست لاکمن یکی از تستهای معروف برای تشخیص آسیب دیدگی رباط صلیبی است. این تست به انجام تحرکات خاص بر روی زانو و اندازهگیری حرکتهای مختلف برای تشخیص نقاط آسیب دیده میپردازد.
ارزیابی توسط متخصص
ارزیابی و تشخیص دقیق توسط متخصص ارتوپد یا جراح متخصص انجام میشود.
ترکیب این روشها به متخصص ارتوپد کمک میکند تا تشخیص دقیقی از آسیب دیدگی رباط صلیبی داشته باشد و برنامهای برای درمان و بهبودی تعیین کند.
پرسشهای متداول
نتیجه گیری
آسیبهای وارده به رباط صلیبی قدامی میتواند بسیار دردناک و آزار دهنده باشد بنابراین تشخیص درست نوع و شدت آسیب میتواند در اقدام به موقع به منظور بهبودی علائم آن کار ساز باشد. در صورت مواجهه با هر نوع آسیبی اگر هر کدام از علائمی که در این مقاله بیان شد را مشاهده کردید بهتر این در اسراع وقت به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید.
بسیار عالی و کاربری