دکتر مهدی مقتدائی » دسته بندی نشده » آسیب رباط صلیبی قدامی و روش های درمان آن
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

آسیب رباط صلیبی قدامی و روش های درمان آن

یکی از شایع ترین آسیب های وارد شده به زانو، آسیب رباط صلیبی قدامی است. رباط صلیبی قدامی زانو ممکن است در اثر عوامل مختلفی از جمله فشار ناگهانی آسیب ببیند. این آسیب به خصوص در افراد ورزشکار، به ویژه فوتبالیست ها شایع تراست. رباط صلیبی قدامی در ناحیه مرکز زانو قرار دارد و چرخش و حرکت استخوان درشت نی به جلو را کنترل می کند. در این مطلب به آسیب های رابط صلیبی قدامی و نحوه درمان آنها خواهیم پرداخت.

آسیب رباط صلیبی قدامی

رباط صلیبی قدامی از رباط های داخل زانو به شمار می رود. این رباط استخوان ران را به ساق پا متصل می کند. این رباط از جمله رباط های مهم داخلی مفصل زانو است. این رباط وظیفه کنترل و محدود کردن حرکت استخوان درشت نی به سمت جلو را به عهده دارد. این رباط ممکن است در اثر عوامل مختلفی از جمله فشار ناگهانی، تغییر ناگهانی جهت هنگام راه رفتن و دویدن و وارد شده ضربه از جمله دلایل آسیب این رباط هستند؛ به همین دلیل است که ورزشکاران رشته هایی مانند فوتبال، بسکتبال و … بیشتر در معرض این آسیب قرار دارند.

آسیب رباط صلیبی قدامی زانو

ACL یا رباط صلیبی قدامی، از جلوی رباط دیگر، یعنی رباط صلیبی خلفی (PCL) عبور می کند. رباط های صلیبی نام خود را به این دلیل گرفته اند که در داخل زانو یک صلیب تشکیل می دهند که در جهات مختلف از ران تا استخوان ساق پا حرکت می کنند. همراه با سایر رباط‌های زانو، ACL زانو را ثابت نگه می‌دارد و از جابجایی استخوان‌های ران و ساق پا جلوگیری می‌کند.

رباط های زانو می توانند کشیده، رگ به رگ و در برخی موارد کاملا پاره شوند. آسیب های رباط زانو بسته به شدت آنها درجات مختلفی دارد. حدود نیمی از افراد مبتلا به آسیب رباط صلیبی قدامی در سایر قسمت‌های زانو نیز آسیب خواهند دید، مانند پارگی مینیسک.

دلایل آسیب رباط صلیبی قدامی

اکثر آسیب های رباط صلیبی قدامی در حین ورزش، به ویژه فوتبال، بسکتبال و اسکی اتفاق می افتد. زنان بیشتر از مردان در معرض این آسیب هستند. آسیب ACL ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیوفتد:

  • پیچیدن ناگهانی زانو، به ویژه زمانی که پا روی زمین قرار دارد. برای مثال، زمانی که فرد از یک پرش فرود می آید و زانو می پیچد.
  • تغییر جهت با سرعت زیاد در هنگام دویدن و راه رفتن
  • کاهش سرعت یا توقف ناگهانی در زمان دویدن
  • کشیده شدن بیش از حد مفصل زانو
  • وارد شدن ضربه مستقیم به زانو

علائم آسیب رباط صلیبی قدامی

اگر به رباط صلیبی قدامی آسیب وارد شود، ممکن است صدای شدیدی را از زانو بشنوید و در زانوی خود احساس درد کنید. ممکن است زانوی شما ناپایدار باشد و احساس کنید زانو خالی کرده است، و ممکن است نتوانید وزن خود را روی آن تحمل کنید. در عرض یکی تا دوساعت پس از آسیب دیدگی، زانو به سرعت دچار تورم خواهد شد و ممکن است دامنه حرکت زانوی خود را از دست بدهید. علائم زیر از جمله علائم آسیب ACL هستند:

  • درد همراه با تورم. در عرض 24 ساعت، زانوی شما متورم خواهد شد. اگر نادیده گرفته شود، تورم و درد ممکن است خود به خود از بین برود. با این حال، اگر بخواهید به ورزش بازگردید، احتمالاً زانوی شما ناپایدار خواهد بود و خطر آسیب بیشتر به مینیسک زانو وجود خواهد داشت.
  • از دست دادن دامنه کامل حرکت
  • صدا دادن زانو همزمان با وارد شدن ضربه و فشار
  • احساس درد شدید و ناتوانی در ادامه حرکت
  • تورم سریع
  • عدم توانایی تحمل وزن بدن روی زانو

بیشتر بخوانید: شایع ترین آسیب های ورزشی زانو

درمان آسیب رباط صلیبی قدامی

روش درمانی آسیب رباط صلیبی قدامی به شدت و نوع آسیب بستگی دارد. در برخی از موارد، این آسیب با روش های درمانی خانگی درمان می شود اما اگر آسیب جدی و شدید باشد، روش های درمانی گسترده تری به کار گرفته می شود. مراجعه به یک متخصص ارتوپد خوب و یا متخصص آسیب های ورزشی می تواند به شما در درمان آسیب دیدگی کمک کند. روش های مختلف درمان ACL شامل موارد زیر است:

درمان دارویی

اگر درد دارید می‌توانید از مسکن‌های بدون نسخه ایبوپروفن استفاده کنید. اگر درد زانو شما شدید است، پزشک ممکن است برای شما مسکن های قوی تری را تجویز کند. علاوه بر کاهش درد، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن ممکن است به کاهش التهاب و تورم نیز کمک کند. برای مصرف داور بهتر است با پزشک مشورت کنید. دارو به تنهایی قادر به درمان آسیب دیدگی نیست و صرفا به کاهش درد و التهاب کمک می کند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یکی از روش های درمانی موثر برای بهبود درد و آسیب دیدگی زانو است. فیزیوتراپیست زانوی شما را ارزیابی می کند و سپس برنامه ای از تمرینات توانبخشی را متناسب با نیازهای فردی شما برنامه ریزی می کند. برنامه فیزیوتراپی به گونه ای طراحی می شود که بهترین شانس را برای بازگشت به فعالیت های معمولی به شما بدهد. مطمئن شوید که تمرینات را بطور منظم انجام می دهید، زیرا تداوم و استمرار در تمرینات بخش مهمی از روند بهبود شما است. هدف از فیزیوتراپی این است که به زانوی شما کمک کند تا دامنه حرکتی کامل، قدرت و ثبات خود را بازیابی کند و به حالت عادی بازگردد.

پارگی رباط صلیبی قدامی زانو

بیشتر بخوانید: ورزش های مناسب برای تقویت زانو

جراحی زانو

جراحی معمولا آخرین راهکار برای درمان رباط صلیبی قدامی زانو است و در صورتی که آسیب با سایر روش های درمانی قابل درمان نباشد از جراحی استفاده می شود. معمولا افراد مسنی که دچار این عارضه می شوند نیاز به جراحی ندارند و با سایر روش ها بهبود پیدا می کنند. اما برای افراد جوان ورزشکار یا افرادی که به واسطه شغل خود فعالیت زیادی را انجام می دهند، جراحی رباط صلیبی زانو بهترین راهکار برای درمان سریع و موثر است و به فرد کمک می کند تا به فعالیت های خود بازگردد.

بعد از جراحی، برای بهبودی کامل و بازسازی زانو، پرشک برای شما چند جلسه فیزیوتراپی تجویز می کند. معمولا 6 تا 12 ماه طول می کشد تا بعد از جراحی به فعالیت کامل خود بازگردید. برای اگاهی از مزایا و معایب جراحی رباط صلیبی قدامی، بهتر است با یک جراح ارتوپد خوب مشورت کنید.

پرسش های متداول

دکتر مهدی مقتدایی

متخصص ارتوپد، فلوشیپ جراحی زانو
دکترای حرفه ای: پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران 1378
دکترای تخصصی: رتبه اول بورد ارتوپدى كشور دانشگاه علوم پزشكى تهران ١٣٨٤
فلوشیپ: جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس سریع با پزشک