زانو درد یکی از مشکلات رایج در میان افراد با رده های سنی مختلف است که می تواند به دلایل متعددی مانند کهولت سن، پوکی استخوان، بیماری های مفصلی مانند روماتیسم مفصلی، ایستادن های طولانی مدت، ورزش های سنگین و … بروز پیدا کند. معمولا زمانی که برای درمان زانو درد به پزشک مراجعه می کنید، با توجه به دلایل و میزان درد روش های درمانی مختلفی برای شما تجویز می شود.
جراحی آرتروسکوپی زانو نوعی روش درمانی تهاجمی است که به منظور تسلط بر مفاصل زانو و برطرف نمودن مشکلات آن ها تجویز می شود. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با مزایا و معایب جراحی آرتروسکوپی زانو و همچنین مراقبت های بعد از آن به طور کامل آشنا کنیم.
دسترسی سریع به مطالب ارائه شده در این مقاله
نحوه انجام جراحی | بسته |
مدت زمان جراحی | 45 الی 90 دقیقه |
کاربرد | تشخیص و درمان آتروز، پارگی رباط، زانو درد، تورم و … |
دوران نقاهت | 6 هفته |
بهبود کامل | 3 ماه |
احتمال موفقیت در جراحی چقدر است؟ | جراحی آرتروسکوپی زانو تقریبا در تمام موارد موفقیت آمیز است. |
مدت زمان بستری در بیمارستان چقدر است؟ | 1 الی 2 روز |
آیا این جراحی نیاز به بیهوشی دارد یا خیر؟ | بله |
عوارض احتمالی جراحی چیست؟ | آسیب به بافت ها و اعصاب عفونت داخل زانو خونریزی در مفاصل |
جراحی آرتروسکوپی زانو چیست؟
همانطور که گفته شد آرتروسکوپی زانو نوعی جراحی است که متخصص ارتوپد به منظور مشاهده کامل مفصل زانو و برطرف نمودن مشکلات مفصلی آن را تجویز می نماید. جراحی آرتروسکوپی زانو به جرات تحولی عظیم در حوزه درمان مشکلات زانو می باشد، زیرا حرکات فرد را پس از درمان مانند دیگر روش های جراحی محدود نمی کند. از طرفی برای انجام این روش نیازی به برش های بزرگ و عمیق روی زانو نیست. از کاربردهای جراحی آرتروسکوپی زانو می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- در صورت پارگی مینیسک زانو می توان آن را خارج نموده و قسمت پاره شده را ترمیم نمود.
- خارج کردن غضروف های مفصلی آسیب دیده
- بازسازی نمودن لیگامان صلیبی که دچار پارگی شده است.
- خارج نمودن غضروف و یا تکه استخوان هایی که در مفصل زانو رها و موجب بروز مشکلات زانو شده اند.
- بیرون آوردن بافت های سینوویال که دچار التهاب و بیماری شده است.
نحوه انجام جراحی آرتروسکوپی زانو
روش انجام جراحی آرتروسکوپی زانو به گونه ای است که لوله فلزی توخالی با قطری به اندازه یک نی (آرتروسکوپ) که یک سمت آن دوربین قرار دارد وارد فضای مفصلی زانو می شود، سمت دیگر این لوله ها به مانیتور متصل می باشد.
متخصص ارتوپد با ایجاد یک برش روی زانو لوله را وارد زانو و سپس تصاویر مرتبط با مفصل را تهیه می نماید. از طرفی سر این لوله یک منبع نور قوی وجود دارد که موجب بهتر دیده شدن تصاویر می شود. برش دیگری نیز روی زانو ایجاد می شود که پزشک از طریق آن مایعاتی را وارد مفاصل می نماید. به این وسیله پزشک ابتدا مایع کدر داخل مفاصل را خارج نموده و مایعات شفاف را جایگزین آن می نماید.
این کار موجب بهتر دیده شدن مفاصل و افزایش حجم مفاصل می شود. به این ترتیب پزشک می تواند قسمت های آسیب دیده را به راحتی تشخیص دهد، پس از آن برش دیگری روی زانو ایجاد می شود که جراح با وارد کردن دستگاه مخصوص قسمت های آسیب دیده را خارج می نماید و قسمت های برش خورده بخیه و پانسمان می شوند.
در تصاویر زیر می توانید خلاصه ای از جراحی آرتروسکوپی زانو را مشاهده کنید:
مرحله اول،
ایجاد برش و وارد کردن آرتروسکوپ
مرحله دوم،
وارد کردن ابزار دیگر و ارائه تصویر
مرحله نهایی،
درمان عارضه تشخیص داده شده
چه زمانی آرتروسکوپی توصیه می شود؟
آرتروسکوپی زمانی انجام می شود که اقدامات محافظه کارانه به اندازه کافی موثر نبوده باشد. آسیب های زیر را می توان با آرتروسکوپی درمان کرد:
- آسیب های منیسک
- آسیب های رباط صلیبی
- استئوآرتریت در مراحل اولیه
- آسیب غضروف
- زانو درد
- تورم با علت نامشخص
- بی ثباتی
آرتروسکوپی 45 تا 90 دقیقه طول می کشد و در اتاق عمل انجام می شود. این عمل تحت بی حسی موضعی انجام می شود. ابزارهای نوری از طریق یک برش کوچک وارد می شوند. سپس یک محلول نمکی استریل از طریق همان کانول به داخل زانو نفوذ میکند. بنابراین فضای داخلی مفصل به وضوح قابل مشاهده است و می توان فضای داخلی مفصل یا میدان عمل را بررسی و ارزیابی کرد.
آمادگی قبل از جراحی آرتروسکوپی زانو
- قبل از جراحی، برای بازگشت به خانه با فردی دیگر هماهنگ کنید زیرا بعد از جراحی قادر به رانندگی نخواهید بود.
- نحوه برنامه ریزی برای جراحی، نحوه انجام آن و عوارض و سایر اطلاعات را از جراح خود بپرسید.
- تمام داروها و محصولات بهداشتی طبیعی که استفاده می کنید را به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از دارو ها ممکن است خطر بروز مشکلات را در طول جراحی افزایش دهند. پزشک به شما خواهد گفت که آیا باید قبل از جراحی مصرف هر یک از آنها را قطع کنید.
- اگر آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، حتما راجع به قطع کردن مصرف آنها با پزشک مشورت کنید. این داروها خطر خونریزی را افزایش می دهند.
- حداقل دو هفته قبل از جراحی، مصرف سیگار و الکل را کنار بگذارید.
مزایا و معایب جراحی آرتروسکوپی زانو
مزایا
-استفاده از این روش فرایند جراحی را بسیار راحت تر می کند.
-بیمار پس از درمان درد بسیار کمتری را نسبت به سایر روش های جراحی زانو تحمل می نماید.
-دوران نقاهت پس از درمان بسیار کوتاه تر از سایر روش های درمانی است.
-از آنجایی که برش های کوچک تری روی زانو زده می شود. احتمال التهابات پس از جراحی نیز کاهش می یابد.
-بیمار پس از چند روز می تواند به محل کار خود باز گردد.
-هزینه پایین تر نسبت به سایر روش های جراحی زانو از دیگر مزایای این روش محسوب می شود.
-کاهش عوارض جانبی درمان
معایب
معمولا این روش جراحی نسبت به سایر روش های تهاجمی درمان زانو از معایبی برخوردار نمی باشند. اما قطعا این روش نیز می تواند با عوارض جانبی همراه باشد. از عوارض احتمالی جراحی آرتروسکوپی زانو می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-آسیب دیدگی عروق و بافت های اطراف مفاصل درمان شده
-بروز عفونت زانو جراحی شده
-آسیب دیدگی داخل مفصل
-ترمبوآمبولی
-احتمال شکستن تجهیزات درون زانو
-همارتروز یا همان خونریزی های داخلی مفصل
-دیستروفی سمپاتیک
آرتروسکوپی بهتر است یا جراحی باز؟
آرتروسکوپی از عوارض ناشی از ضایعات ایجاد شده توسط برش مورد نیاز برای جراحی باز جلوگیری می کند و اگر جراح تصمیم به ترمیم داشته باشد، بخیه های بسیار کمی مورد نیاز خواهد بود. تکنیک آرتروسکوپی دسترسی مستقیم به ناحیه مورد درمان را امکان پذیر می کند، گوشت، رگ ها، استخوان ها فقط در صورت مفید بودن عبور داده می شوند. بنابراین دوره نقاهت به طور کلی کوتاهتر است. مدت زمان بیهوشی نسبت به عمل باز نیز کوتاهتر است و زمان عمل با زمان کمتر بخیه کاهش می یابد. درنهایت، اغلب اتفاق می افتد که برای درمان یک مفصل لازم است که با دو رویکرد متفاوت و مخالف به یک منطقه خاص رسید. با این حال، آرتروسکوپی به جراح این امکان را می دهد که در اکثر مواقع به مناطقی که لازم است دست یابد.
مزایای آرتروسکوپی زانو نسبت به جراحی باز
مهم ترین مزیت آرتروسکوپی زانو ایجاد برش های کوچک است. این منجر به یک روند بازیابی سریع و راحت می شود. این تفاوت مهم و اصلی آرتروسکوپی با جراحی باز است. آرتروسکوپی در سوراخ های 0.5 سانتی متری انجام می شود در حالی که برش های 10-15 سانتی متری در سایر روش ها ایجاد می شود. اگر برش کوچک باشد، روند بهبود کوتاه می شود. علاوه بر این، احتمال خطا با استفاده از تکنیک تصویربرداری به طور قابل توجهی کاهش می یابد. تصاویر گرفته شده با استفاده از ابزارهای فیبر نوری، دیدن هر نقطه از مفصل را برای پزشک آسان تر می کند. در واقع مشکلات زانو که در معاینه قبل از عمل قابل مشاهده نیستند، در طی آرتروسکوپی قابل تشخیص و در همان جلسه قابل درمان هستند.
ابزار مورد استفاده در جراحی آرتروسکوپی کاملاً مختص آرتروسکوپی است. ابزار مورد استفاده برای بررسی نواحی و ساختارهای داخل مفصل و ترمیم ساختارهای بیمار یا آسیب دیده تنها چند میلی متر ضخامت دارند زیرا این روش را می توان با برش های کوچک انجام داد. درد کمتری نسبت به جراحی باز دارد. برش های کوچک پس از چند ماه تقریباً ناپدید می شوند. توانبخشی بعد از عمل کوتاه و آسان است. بیمار می تواند فعالیت های روزانه، کار و تمرینات ورزشی را خیلی زود از سر بگیرد.
با تشکر از همراهی شما تا این بخش از مقاله.
اگر سوالی دارید که تا به اینجا برطرف نشده است، نام و شماره تلفن خود را وارد کنید. در اسرع وقت برای مشاوره در ارتباط با این مورد با شما تماس خواهیم گرفت.
مراقبت های بعد از جراحی آرتروسکوپی زانو
پس از جراحی، ممکن است در چند هفته اول در خانه احساس درد یا ناراحتی داشته باشید و در صورت لزوم باید از داروهای مسکن تجویز شده استفاده کنید.مصرف دارو های ضد درد در روز های اول بعد از جراحی طبق دستورالعمل پزشک، در کنترل درد به شما کمک می کند. نکات زیر به شما کمک می کند تا بعد از جراحی، زودتر بهبود پیدا کنید:
- تورم زانو معمولاً در چند هفته اول پس از جراحی به آرامی کاهش می یابد. برش جراحی باید خشک باشد، اما ممکن است گاهی خونریزی لکه دار خفیف در امتداد زخم وجود داشته باشد. محل برش در روز های اول با پانسمان پوشیده است و معمولا از باید از جوراب های مخصوص استفاده کنید.
- کمپرس سرد به مدت 20 تا 30 دقیقه، بصورت چند مرتبه در روز در طول چند هفته اول پس از جراحی به کاهش درد و تورم کمک می کند. اگر متوجه افزایش تورم، قرمزی یا خونریزی زخم شدید، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
- وجود درد ساق پا، درد قفسه سینه یا تنگی نفس می تواند نشانه ای از احتمال لخته شدن خون باشد. لطفاً در صورت مشاهده هر یک از این علائم فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
- برنامه فیزیوتراپی خود را دنبال کنید و به طور کلی تا شش هفته اول پس از جراحی از فعالیت های شدیدی که ممکن است زانوی شما را تحریک کند اجتناب کنید. هدف این است که حرکت خود را بازیابی کنید و قدرت خود را بهبود بخشید. پیاده روی تدریجی و سبک بصورت روزانه نیز به بهبود شما کمک می کند.
- سعی کنید ترتیبی دهید که شخصی در خانه مراقب شما باشد و تا شش هفته به شما کمک کند. ممکن است برای آشپزی، شستن لباس، تمیز کردن و رفت و آمد در شهر به کمک نیاز داشته باشید.
- در صورت امکان در چند هفته اول پس از جراحی، سعی کنید در هنگام نشستن و خوابیدن، پاهای خود را در ارتفاع قرار دهید تا به کاهش تورم کمک کنید. وجود تورم در 3 تا 6 ماه اول پس از جراحی طبیعی است.
مراقبت های لازم در بیمارستان
– منتقل نمودن بیمار به قسمت ریکاوری بلافاصله پس از جراحی
– معمولا بیمار در صورتی که دچار مشکلات جدی نشود، 1 تا 2 ساعت پس از جراحی از بیمارستان مرخص می شود.
– بیمار به هیچ عنوان نمی تواند به تنهایی از بیمارستان مرخص شود و باید حتما همراه داشته باشد.
– بلافاصله بعد از به هوش آمدن، فیزیوتراپی آغاز می شود
– پزشک در بیمارستان به فرد کمک می کند تا چند قدم راه برود
مراقبت های لازم در منزل
– تا چند روز اول پس از جراحی باید چند بار در روز از کمپرس یخ به مدت 20 تا 30 دقیقه استفاده شود. این کار تاثیر بسیار زیادی در کاهش درد و تورم پا دارد.
– پانسمان پا باید کاملا خشک نگه داشته شود. همچنین باید به موقع در فاصله زمانی مشخص پانسمان را تعویض نمود.
– تا دو روز پس از ترخیص از بیمارستان باید پای خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید. این کار به کاهش درد و تورم پس از جراحی کمک می نماید.
– تا پایان دوران نقاهت باید برای حرکت از واکر و یا عصا استفاده شود.
– تمرینات ورزشی تجویز شده باید به درستی و به صورت روزانه انجام شوند.
– استفاده نمودن از زانوبند هنگام راه رفتن الزامی است.
نکته: در صورت مشاهده هرگونه علائم تب و لرز، درد شدید و مداوم، احساس درد در عضلات ساق پا و قرمز شدن اطراف زانو باید هرچه سریع تر برای بررسی های دقیق تر به مراکز پزشکی مراجعه نمایید.
فیلم انیمیشنی جراحی آرتروسکوپی زانو
هزینه های جراحی آرتروسکوپی زانو
جراحی آرتروسکوپی زانو یکی از مدرن ترین و جدیدترین تکنولوژی های دنیا است. که هزینه آن به عوامل مختلفی مانند میزان مشکلات زانو و مدت زمان مورد نیاز جهت درمان بستگی دارد. اما به طور کلی هزینه این جراحی تحت تاثیر عوامل زیر متفاوت است.
- معاینات انجام شده توسط پزشک
- آزمایشات و تصویربرداری های مورد نیاز پیش از جراحی
- خصوصی و یا دولتی بودن بیمارستان
- بیمه مورد استفاده جهت درمان (تکمیلی، تامین اجتماعی و … )
- تخصص و تجربه پزشک که تاثیر بسیار زیادی در تعیین دستمزد او دارد.
- شهر مورد نظر جهت درمان
وویس رضایتمندی بیمار از جراحی آرتروسکوپی زانو توسط دکتر مهدی مقتدایی:
خطرات و عوارض احتمالی آرتروسکوپی زانو
مانند هر جراحی دیگری، آرتروسکوپی زانو می تواند خطرات و عوارضی را به همراه داشته باشد؛ اگرچه عوارض جدی غیرمعمول است. در صورت انتخاب بهترین جراح زانو و انجام درست مراقبت های بعد ازجراحی آرتروسکوپی زانو، احتمال بروز عوارض تا حد زیادی کاهش خواهد یافت. از عوارض احتمالی این جراحی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سفتی مزمن در زانو
- آسیب به بافت ها و اعصاب
- عفونت داخل زانو
- خونریزی در مفاصل
- لخته شدن خون
- هماتوم
این خطرات غیر معمول هستند و اکثر افراد بدون حادثه بهبود می یابند.
چگونه بهترین جراح آرتروسکوپی را پیدا کنیم
بعد از تشخیص این که به جراحی آرتروسکوپی نیاز دارید، احتمالا برای شما سوال است که چگونه بهترین پزشک را پیدا کنید تا بتوانید مراحل جراحی را به راحتی پشت سر بگذارید. جراحی آرتروسکوپی می تواند تاثیر بسیاری در سلامت و توانایی حرکتی شما داشته باشد، بنابراین بسیار مهم است که در انتخاب پزشک خود دقت کافی را به خرج دهید. نکات زیر به شما کمک می کند تا در هنگام انتخاب بهترین جراح زانو، بتوانید با آگاهی بیشتری عمل کنید:
بررسی اعتبار پزشک
قبل از هر چیز، بسیار مهم است که سابقه، مدارک و تخصص پزشک را مورد بررسی قرار دهید. این اطلاعات به شما کمک می کند تا بتوانید از اعتبار پزشک اطمینان حاصل کنید.
تجربه پزشک
پزشکانی که بیشترین تجربه را در جراحی های ارتوپدی دارند طبیعتا مهارت بیشتری در جراحی دارند. برخی از جراحان ارتوپدی، تمرکز و تجربه بیشتری در جراحی های مرتبط با زانو دارند یا بطور تخصصی روی زانو کار می کنند.
تجهیزات به روز
بررسی مجهز بودن کلینیک یا بیمارستان، و تجهیزاتی که در جراحی استفاده می شود، می تواند در روند جراحی و به ویژه ریکاوری بعد از جراحی تاثیرگذار باشد.
بررسی تجربه بیماران
بررسی تجربه بیمار های قبلی و نظر آنها به شما کمک می کند تا بتوانید راحت تر تصمیم بگیرید. میزان رضایت بیماران، به دور از بازاریابی، نشان دهنده عملکرد پزشک است. شما می توانید با استفاده از نظرات موجود در صفحات اجتماعی، این امر را مورد بررسی قرار دهید.
بهترین جراح زانو در تهران
همانطور که گفتیم، تخصص در زمینه جراحی های مربوط به زانو یک معیار بسیار مهم است. دکتر مهدی مقتدایی، متخصص ارتوپد و فوق تخصص جراحی زانو، با تجربه بالا در انجام جراحی های آرتروسکوپی و تعویض مفصل زانو، می تواند در این زمینه به شما کمک کند. در صورت نیاز به مشاوره، می توانید با مطب دکتر مهدی مقتدایی تماس حاصل فرمایید.
آرتروز زانو به عنوان یک بیماری التهابی مزمن، اغلب با درد، سفتی و کاهش حرکت در زانو همراه است. درمان آرتروز زانو به دو دسته درمانهای غیر دارویی و درمانهای دارویی تقسیم میشود.