مراقبت های بعد از تعویض مفصل زانو در واقع در بازگشت سریع و انجام فعالیت های روزانه می تواند نقش بسزایی داشته باشد. دقت داشته باشید که در این جراحی دوره نقاهت کمی طولانی تر از سایر روش ها خواهد بود پس رعایت تمامی نکات مراقبتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر می خواهید تا با این مراقبت ها بیشتر آشنا شوید این مقاله را تا انتها بخوانید تا با هریک از این مراقبت ها بیشتر آشنا شوید.
7 نکته مراقبتی بعد از تعویض مفصل زانو
هماطنور که در ابتدای مقاله اشاره شد مراقبت های بعد از تعویض مفصل زانو در نتیجه جراحی، بهبودی هر چه سریع تر و کاهش عوارض ناشی از جراحی نقش بسیار موثری دارد. از مهم ترین نکات مراقبتی که بعد از عمل باید رعایت شود به شرح زیر می باشد:
✳️ استفاده از پوشش پنبه ای
دقت داشته باشید که این مورد جزء یکی از مهم ترین نکات مراقبتی بعد از عمل محسوب می شود. دقت داشته باشید که بعد از عمل خود حتما با استفاده از یک پوشش پنبه ای استفاده نمایید تا از ایجاد عفونت جلوگیری شود. برای این کار پوشش پنبه ای یا گاز گزینه بسیار مناسبی محسوب می شود ولی حتما این کار با دقت بالایی انجام دهید و حتما در زمان های مشخصی آن را تعویض نمایید تا از ایجاد عفونت بتوان پیشگیری کرد.
ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که برای استفاده از این پوشش حتما با پزشک خود مشورت نمایید تا دچار هیچ مشکلی نشوید.
✳️ استفاده از پانسمان فشاری
داشتن درد و تورم بعد از عمل یک موضوع بسیار مهم محسوب می شود از همین رو استفاده از پانسمان های فشاری در کاهش التهاب و درد می تواند بسیار موثر باشد. در مورد این نوع پانسمان باید گفت که که شامل یک باند الاستیکی است که آن را بروی قسمت جراحی قرار می دهند تا با ایجاد فشار به کاهش درد و تورم کمک کند. دقت داشته باشید که استفاده از این نوع پانسمان محدودیت حرکتی را نیز کاهش داده و سرعت روند بهوبدی را نیز به طبع افزایش می دهد.
دقت داشته باشید که همانند روش قبلی لازم است تا این پاسنمان طبق دستور پزشک انجام داده شود تا بعد از عمل خود دچار هیچ مشکلی نشوید.
✳️ فیزیوتراپی
یکی از مهم ترین مواردی که باعث افزایش قوای عضلات می شود، انجام فیزیوتراپی است. از جمله مهم ترین ورزش هایی که فیزیوتراپ به بیمار توصیه می کند به شرح زیر می باشد:
- تقویت عضله چهار سر ران: نحوه انجام این ورزش به این شکل است که ابتدا بیمار باید به پشت دراز بکشد و زانوهای خود را برای 5 ثانیه به تخت فشار دهد؛ یا درحالت خوابیده به پشت، اندام تحتانی را به صورتی که زانو صاف باشد حدود ۳۰ سانتی متر از زمین بالا بیاورد وچند ثانیه نگهدارد.
- حرکت سرسره پاشنه: برای انجام ورزش ابتدا بیمار باید مانند روش قلبی به پشت دراز بکشد و زانوهای خود را صاف کند؛ بعد از آن سعی کند تا جایی که می تواند آن ها را جمع کند؛ بهتر است که کف پا از زمین جدا نشود در آخر نگه داشتن زانو ها در وضعیت خم شده حتما 2 تا 3 ثانیه باشد.
- حرکت چهار سر ران کوتاه: برای انجام این حرکت می توانید از یک حوله و یا بطری کمک بگیرید، تا زانوهای خود را روی آن قرار دهید. بعد از قرار گیری زانو سعی کنید تا پاشنه پا را بالا نگه دارید دقت داشته باشیدکه نگه داری زانو در این حالت ۱۰ ثانیه باشد.
✳️ مصرف دارو
استفاده از این دارو ها به کاهش درد می تواند بسیار کمک کند، این داروها شامل دارو های ضد درد، آنتی بیوتیک، داروهای ضد التهاب و … می شود دقت داشته باشید که تمامی این دارو ها طبق دستور پزشک بوده و باید به موقع و سر وقت مصرف شود در صورتی که هر مشکلی بعد از مصرف این دارو ها داشتید حتما به پزشک خود گزارش دهید.
نکته: مصرف برخی از دارو ها نظیر وارفارین منجر به رقیق شدن خون می شوند از همین رو باید حتما زری نظر پزشک مصرف نمایید.
✳️ فعالیت های روزانه
بعد از جراحی تعویض مفصل زانو باید در انجام فعالیت های روزانه خود دقت داشته و انجام یکسری از آن ها حتما محدود کنید. فعالیت های مجاز شامل چرخیدن، راه رفتن، پله رفتن می باشد که در بازگشت هر چه سریع تر و سرعت روند بهبودی می تواند نقش بسزایی داشته باشد.
نکته: بعد از مرخص شدن بیمار، از روز سوم تا هفته سوم، روند مراقبت های لازم و فیزیوتراپی باید شروع شود؛ در این دوران بیمار می تواند تحت نظر فیزیوتراپیست و طبق برنامه ریزی فعالیت های روزمره خود را از سر گیرد. دقت داشته باشید که حتما از یک بالشت زیر پای خود (نه زیر زانو) استفاده کنید تا پها کمی بالا تر سطح قلب قرار بگیرند.
✳️ رعایت رژیم غذایی مناسب
بعد از جراحی حتما به این نکته توجه داشته باشید که رعایت تغذیه بعد از جراحی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است پس حتما غذاهای سرشار از پروتئین مصرف نمایید و مصرف آب فرآوران را در طول روز به هیچ عنوان فراموش نکنید.
در مورد تغذیه حتما دقت داشته باشید که دچار اضافه وزن نشوید چرا که این موضوع می تواند باعث ایجاد فشار به زانو ها شود یعنی برروی نتیجه عمل بسیار تاثیر بگذارد.
نکته: مصرف 6 الی 8 لیوان آب در طول روز و مصرف مواد غذایی مانند گوشت، ماهی، غلات و مغزها می تواند برای بهبودی فرد در این دوران مفید باشد.
✳️ مراقبت های داخل منزل
حتما قبل از عمل منزل خود را آماده کنید، یعنی تمام وسایل مورد نیاز خود را طوری قرار دهید که امکان دسترسی آن ها آسان باشد، همچنین برای نشستن از صندلی استفاده کنید که در زمان نشستن و برخواستن هیچ فشار و آسیبی به زانو ها وارد نشود.
هر چیزی که احتمال گیر کردن پا به آن وجود دارد مثل لبه فرش یا سیم باید حتما جمع شود چرا که ممکن است منجر به زمین افتادن فرد شود.
در انتها در مورد تمامی مراقبت های ذکر شده توسط بهترین جراح زانو در تهران به طور کامل و مفصل برای شما توضیح داده می شود.
سوالات متداول
معمولا بعد از یک روز، بیمار می تواند راه رفتن خود را با اقدامات حمایتی و ابزار کمکی آغاز کند. درواقع راه رفتن در روند بهبودی فرد تاثیرگذار است و هرچه زودتر آغاز شود، گردش خون افزایش پیدا کرده و بهبودی هر چه سریع تر حاصل می شود.
دقت داشته باشید که نحوه راه رفتن توسط پزشک به شما آموزش داده می شود.
برروی زخم ایجاد شده پاسنمانی قرار داده می شود تا از ایجاد عفونت جلوگیری شود ولی حتما دقت داشته باشید که پاسنمان استفاده شده به هیچ عنوان خیش نشود چرا که احتمال ایجاد عفونت را افزایش می دهد.
ورزش های ساده مانند پیاده روی و یا شنا کردن بعد از جراحی تعویض مفصل زانو گزینه بسیار مناسبی محسوب می شود. بعضی از ورزش ها نیاز به انجام فعالیت های بدنی زیاد دارند؛ مانند دویدن یا دوچرخه سواری که باید بعد از بهبودی کامل بیمار انجام شود. در انتها تا زمانی که بیمار قوای بدنی خود را کاملا به دست نیاورده رانندگی کردن ممنوع است.
کلان آخر
ما در این نوشتار به مراقبت های بعد از تعویض مفصل زانو اشاره کردیم. دقت داشته باشید که رعایت تمامی موارد ذکر شده منجر به افزایش سرعت روند بهبودی و در نهایت دریافت نتیجه مطلوب از عمل می شوند. در انتها اگر هر گونه سوالی در رابطه با این موضوع دارید و جواب آن را دریافت نکردید در بخش انتهایی مقاله یعنی بخش نظرات می توانید آن ها را مطرح نمایید.
0 دیدگاه