بیشتر فشار وزن بدن به زانو ها وارد می شود از همین رو می توان گفت که یکی از مهم ترین مفاصل بدن محسوب می شود. با توجه به مهم بودن مفصل زانو آسیب دیدگی های بسیار زیادی از جمله همارتروز زانو یا خونریزی داخل مفصلی در زانوهارخ می دهد. البته باید به این نکته اشاره کرد که هر کدام از مفاصل بدن ممکن است دچار خونریزی داخل مفصلی شوند اما به طور معمول در زانو ها بیشتر اتفاق می افتد. ما در این مطلب قصد داریم تا در خصوص همارتروز زانو برای شما صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.
علائم همارتروز زانو
زمانی که زانو ها دچار پیچ خوردگی، ضرب دیدگی، شکستگی، در رفتگی زانو، بیماری های انعقادی باشند آسیب دیدگی رگ های خونی رخ می دهد که این آسیب دیدگی ممکن است همراه با خونریزی باشد که در مفصل تجمع می کند.
هر نوع آسیب دیدگی که مفصل زانو به آن دچار شود می تواند همراه با علائم و نشانه هایی باشد، همارتروز زانو نیز به همین شکل است یعنی علائم و نشانه های بستگی به شدت خونریزی مفصل زانو دارد. از جمله علائم و نشانه های همارتروز زانو عبارتند از:
- بروز درد در هنگام لمس کردن
- ملتهب شدن اطراف مفاصل
- قرمز شدن اطراف زانو
- کم شدن دامنه حرکتی مفاصل که در اثر خشکی مفاصل می باشد.
- کبودی مفصل زانو
- گرم بودن مفصل که با لمس کاملا احساس می شود.
- سوزن سوزن شدن مفاصل
اگر هر کدام از علائم و نشانه های همارتروز زانو را داشتید حتما به بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه کنید، چرا که اگر بیماری ها را جدی نگیرید و درمان آن را به تعویق بیندازید می تواند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
علت ایجاد هماتروز
علت بروز همارتروز زانو در تمامی افراد می تواند بسیار متفاوت باشد از علل بروز این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- پیچ خوردگی زانو
- شکستگی
- پارگی مینیسک زانو
- انجام جراحی آرتروسکوپیک
- مبتلا به بیماری هموفیلی
- مصرف داروهای رقیق کننده خون از جمله وارفارین
- مبتلا به عفونت های خاص
- داشتن بیماری استوآرتریت که منجر به ساییدگی و پارگی مفاصل می شود.
- بیماری سرطان
بیشتر بخوانید: جراحی میکروفرکچر زانو
راه های تشخیص همارتروز زانو
در زمان مراجعه به متخصص ارتوپدی ابتدا با انجام معاینه بالینی بیمار شروع می شود. بعد از انجام معاینه سوالات متعددی از جمله داشتن هر نوع بیماری زمینه ای، انجام جراحی های اخیر زانو و … از شما سوالاتی پرسیده می شود. بعد از تمام با استفاده از روش های تشخیصی خاص بیماری همارتروز زانو تشخیص داده می شود.
آرتروسنترز: یک روش تشخیصی هماتروز است که پزشک متخصص با وارد کردن سوزنی به مفصل زانو مایع تجمع یافته در مفصل را خارج می کند تا از این طریق بتواند نوع و تعداد سلول، رنگ و ظاهر، باکتری ها و بسیاری از موارد دیگر را بررسی کرد. بعد از خارج مایع درد زانو ها کاهش و دامنه حرکتی نیز کمی افزایش می یابد.
MRI : از طریق عکس برداری می تواند میزان مسدومیت مفاصل و همچنین سایر مشکلات زانو را بررسی کرد.
بیشتر بخوانید: علت درد های قدام زانو و درمان آن
راه های درمانی همارتروز زانو
به منظور درمان همارتروز زانو ابتدا می بایست علت بیماری مشخص شود، بعد از تشخیص علت متخصص ارتوپدی روش درمانی مناسبی را انتخاب می کند. همچنین باید به این نکته اشاره کرد، زمانی که نشانه ها ناشی از اختلالات خونی باشد می توان با تزریق فاکتور لخته کننده خون از خونریزی جلوگیری کرد. همچنین داروهایی را مصرف کرد تا بدن تحرک شود و به تولید فاکتور های لخته شدن کمک کند.
از جمله راه های درمانی همارتروز زانو عبارتند از:
- استراحت
- استفاده از دستگاه های کمکی نظیر عصا
- مصرف داروهایی به منظور لختگی خون
- استفاده از گرما درمانی به منظور تسکین درد
- به منظور کاهش التهابات می توان از کمپرس یخ استفاده کرد.
- می توان برای نگه داری مفصل و محدود کردن حرکت مفصل از بریس استفاده کرد.
- با انجام بعضی از حرکت های ورزشی توسط فیزیوتراپ می توان به دامنه حرکتی مفصل کمک کرد.
- انجام ورزش هایی چون پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا منجر به تقویت و همچنین سالم ماندن عضلات می شود.
- کنترل درد از راه تحریک عصب
گاهی اوقات ممکن است با انجام این راه های درمانی هماتروز را نتوان درمان کرد چرا که مفاصل دچار آسیب دیدگی زیادی شده است بنابراین می توان از روش های مختلفی چون سینوکتومی، سینوویوم و تعویض مفصل استفاده کرد.
سینوکتومی: زمانی که لایه ای از مفصل برداشته شود مفصل روان تر می شود همچنین امکان رشد مجدد آن وجود دارد، اما باید به این نکته اشاره کرد که مانند قبل با رگ ها خونی غلیظ نمی شود. ولی در کاهش درد و همچنین بازگرداندن دامنه حرکتی بسیار موثر است.
جراحی تعویض مفصل: زمانی که بیمار درد بسیار زیادی داشته باشد به گونه ای انجام فعالیت های روزانه برای او سخت باشد در اینصورت جراحی باید انجام شود. در جراحی تعویض مفصل زانو قسمت های آسیب دیده برداشته می شوند تا مفصل مصنوعی جایگزین شود، البته باید به این نکته اشاره کرد که بهبود بدنی کامل بیمار بعد از انجام فیزیوتراپی حاصل می شود.
0 دیدگاه