پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو نقش بسیار مهمی در روند بهبود و پیشگیری از عفونتهای پس از جراحی دارد. با توجه به اینکه تعویض مفصل زانو یک عمل جراحی پیچیده است، مراقبت مناسب از زخمها و پانسمان ناحیه جراحی شده، از اهمیت ویژهای برخوردار است. پانسمان باید بهطور منظم تعویض شود تا از تجمع مایعات و بروز عفونت جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: نشستن بعد از تعویض مفصل زانو
نحوه تعویض پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو
تعویض پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو نیازمند دقت و رعایت اصول بهداشتی است تا از بروز عفونتها و مشکلات دیگر جلوگیری شود.
آماده کردن محیط و تجهیزات
دستها را بهطور کامل با آب و صابون بشویید و با حوله تمیز خشک کنید. دستکش استریل بپوشید تا از انتقال میکروبها به زخم جلوگیری کنید. تمام وسایل مورد نیاز مانند گاز استریل، محلول ضدعفونیکننده، باند یا چسب زخم، و قیچی را آماده کنید.
برداشتن پانسمان قبلی
بهآرامی پانسمان قبلی را از روی زخم بردارید. اگر پانسمان به زخم چسبیده است، میتوانید با مرطوب کردن آن با محلول ضد عفونی کننده یا آب استریل، آن را بهآرامی جدا کنید. پانسمان قدیمی را در کیسه پلاستیکی بیندازید و آن را محکم ببندید.
ارزیابی زخم
زخم را از نظر علائم عفونت مانند قرمزی، تورم، ترشحات چرکی یا بوی نامطبوع بررسی کنید. اگر هر کدام از این علائم وجود دارد، حتماً به پزشک اطلاع دهید. همچنین بررسی کنید که آیا بخیهها یا استاپلها (کلیپسها) در جای خود محکم هستند یا خیر.
تمیز کردن زخم
با استفاده از محلول ضدعفونی کننده (مانند بتادین یا نرمال سالین) زخم و اطراف آن را بهآرامی تمیز کنید. از گاز استریل برای پاک کردن زخم استفاده کنید و حرکات بهصورت دایرهای از مرکز زخم به سمت خارج انجام شود.
قرار دادن پانسمان جدید
یک گاز استریل تمیز را روی زخم قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که پانسمان بهطور کامل روی زخم را پوشش دهد. باند یا چسب زخم را بهطور مناسب و نه خیلی سفت، دور زخم ببندید تا پانسمان در جای خود محکم شود.
تثبیت پانسمان
باند یا چسب زخم را بهگونهای ببندید که حرکت نکند و در عین حال فشار زیادی به زخم وارد نکند. از چسب زخم مناسب برای تثبیت باند استفاده کنید و اطمینان حاصل کنید که تمام زخم پوشانده شده است.
بیشتر بخوانید: خم کردن زانو بعد از تعویض مفصل زانو
پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو چند بار باید عوض شود؟
از دو روز بعد از ترخیص از بیمارستان، لازم است که پانسمان زخم خود را روزانه عوض کنید. طی آن دو روز خود پزشک برایتان پانسمان را انجام میدهد. این روند را به مدت یک هفته ادامه دهید، البته پانسمانهای بزرگ و حجیم ممکن است لازم نباشند.
تعویض پانسمان بعد از جراحی تعویض مفصل زانو را میتوانید بهراحتی در منزل انجام دهید. کافی است که یک تکه گاز یا باند تمیز روی هر برش قرار داده و آن را باند پیچی کنید. از استفاده از پماد یا لوسیونهای آنتی بیوتیک خودداری کنید، مگر اینکه پزشک شما چنین محصولاتی را تجویز کرده باشد.
در یک هفته پس از عمل، بخیهها برداشته خواهند شد. اگر از چسبهای استری برای زخم استفاده شده باشد، آنها بهطور طبیعی و پس از 7 تا 10 روز از زمانی که خیس شدند، به تدریج جدا میشوند. پیش از این مدت، نیازی به برداشتن چسبهای زخم استری ندارید. تنها زمانی که چسبها خود به خود شروع به جدا شدن کردند، میتوانید آنها را بردارید.
علت استفاده از پانسمان در تعویض مفصل زانو
استفاده از پانسمان در جراحی تعویض مفصل زانو به دلایل متعددی اهمیت دارد که به شرح زیر است:
- محافظت از زخم جراحی شده
- پیشگیری از عفونت بعد از عمل تعویض مفصل زانو
- جذب ترشحات
- کاهش درد و ناراحتی
- حفظ شرایط بهینه برای بهبود زخم
- کنترل خونریزی
- پیشگیری از مشکلات ثانویه
- آسان سازی مراقبتهای بعد از جراحی
ماندگاری پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو
ماندگاری پانسمان بعد از جراحی تعویض مفصل زانو به چندین عامل بستگی دارد و بر اساس وضعیت خاص هر بیمار و توصیههای پزشک معالج تعیین میشود. پانسمان اولیه معمولا به مدت یک هفته در محل خود باقی میماند و پانسمانهای بعدی ممکن است بسته به وضعیت زخم هر چند روز یکبار یا طبق نیاز تعویض شوند. برای دریافت دستورالعملهای دقیق و مناسب، همواره باید به مشاورههای پزشک معالج خود مراجعه کنید.
نکات مهم در مورد پانسمان بعد از تعویض مفصل زانو
پانسمان اولیه بهتر است به مدت یک هفته بدون تغییر در محل خود باقی بماند. در صورت نیاز به حمام رفتن، مراقب باشید که ناحیه جراحی شده را خشک نگه دارید. پس از گذشت یک هفته، زمان تعویض پانسمان فرا میرسد. اگرچه این کار را میتوانید خودتان انجام دهید، اما میتوانید از کمک پزشک نیز بهرهمند شوید. برای تعویض پانسمان بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، ابتدا از یک گوشه شروع کرده و پانسمان را بهآرامی و بهطور کامل بردارید.
ممکن است هنگام جدا کردن گاز استریل کمی ناراحتی احساس کنید. پس از برداشتن پانسمان، ناحیه جراحی شده را بررسی کنید و به سرعت پانسمان جدید را برای جلوگیری از نفوذ میکروبها بر روی محل جراحی قرار دهید. پس از جراحی، وظیفه اصلی شما این است که روزانه ناحیه جراحی شده را از نظر وجود علائم عفونت مانند ترشحات غیرعادی، خشکی، تورم یا قرمزی بررسی کنید.
نتیجه گیری
در نهایت، استفاده از پانسمانهای مناسب و تعویض بهموقع آنها به بهبود سریع و سالم زخم کمک کرده و از بروز عوارض پس از جراحی جلوگیری میکند. برای دریافت بهترین نتایج، توجه به توصیههای پزشک و انجام مراقبتهای لازم بسیار ضروری است.
سوالات متداول
پانسمان اولیه تا یک هفته پس از جراحی بدون تغییر باقی میماند. پس از این مدت، بسته به وضعیت زخم و میزان ترشحات، ممکن است نیاز به تعویض پانسمان هر چند روز یکبار یا طبق دستور پزشک باشد.
بله، میتوانید حمام کنید، اما باید از خیس شدن پانسمان جلوگیری کنید. ممکن است پزشک توصیه کند که تا زمانی که پانسمان اولیه در محل خود باقی است، از حمام کردن خودداری کنید و بعد از آن برای جلوگیری از مرطوب شدن پانسمان، از روشهای خاصی برای محافظت استفاده کنید.
استفاده از پماد یا لوسیونهای آنتیبیوتیک بستگی به توصیه پزشک دارد. در اکثر موارد، پزشک ممکن است توصیه کند که فقط پانسمان تمیز و خشک استفاده شود و از پمادهای آنتیبیوتیک خودداری کنید مگر اینکه تجویز شده باشد.
0 دیدگاه