ما در این مقاله می خواهیم در خصوص زانو ضربدری به صورت کامل برای شما صحبت کنیم. زانو ضربدری یا پای ضربدری در واقع یک نوع عارضه ای می باشد که می توان گفت در آن ران پا به داخل زاویه پیدا می کند و زانو ها را به یک دیگر نزدیک می کند در حالی که غوزک پا از هم جدا می شود.
این مشکل یعنی زانو ضربدری در کوکان، ممکن است که یک عارضه ی کوتاه مدت و گذرا باشد اما در بعضی نیز ممکن است ارثی و ژنتیکی باشد، یا اینکه یک بیماری متابولیک استخوان باشد که برای زمان زیادی در آن فرد باقی بماند.
درد پشت پا و میان زانو ها می تواند در افرادی که مبتلا به زانو ضربدری هستند از علائم و نشانه های این بیماری محسوب شود. پا پرانتزی بودن کوکان می توان گفت که تا سن 2 یا 3 سالگی باقی می ماند و بعد از آن نیز می توان گفت که پاهای کودک به داخل می چرخد که از لحاظ ظاهری پا ها شبیه به زانو ضربدری (پا ضربدری) می شوند. این مدل از زانوها تا سن 7 یا 8 سالگی در کودکان باقی می ماند و بعد از آن پا رشد طبیعی خود را انجام می دهد.
نحوه تشخیص پا ضربدری چگونه است؟
برای تشخیص زانو ضربدری حتما می بایست به پزشک مراجعه کنید، تا پزشک معالج بتواند وضعیت پاها در زمان راه رفتن و ایستاده بررسی کند. پزشک معالج فاصله بین مچ پاها و همچنین زانوها را اندازه گیری می کند همچنین می توان گفت معاینه بیمار تنها اندازه گیری فاصله بین مچ پاها و زانوها نمی باشد بلکه پزشک قد بیمار، تقارن بودن زانوها، راستای قرار گیری مچ پا و زانوها را نیز مورد بررسی قرار می دهد و بعد از انجام معاینات مشخص می کند که فرد به زانوی ضربدری دچار است یا خیر.
عوامل مهم در ایجاد زانو ضربدری
زانو ضربدری بودن در کوکان یک امر کاملا طبیعی می باشد که رفته رفته با رشد کودک این عارضه از بین می رود ولی اگر با رشد کودک این عارضه از بین نرود می توان گفت مشکل زمینه ایی دارد که می بایست توسط پزشک متخصص ارتوپدی معالجه و درمان شود.
از عوامل مهم زانو ضربدری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وجود بعضی از بیماری های خاص و یا نادر می تواند باعث بروز این عارضه شود.
- چاقی بیش از اندازه در افراد می تواند باعث تغییر در نوع راه رفتن آن ها شود که باید گفت شکل و حالت پا را به صورت کلی تغییر می دهد و همان هم باعث بروز چنین عارضه ای در فرد می شود.
- در بزرگسالان وجود بیماری هایی چون آرتروز ، رماتیسم و یا آسیب دیدگی می تواند باعث ایجاد زانو ضربدری شود.
- از جمله بیماری هایی که ناشی از سوء تغذیه می باشند مانند نرمی استخوان می تواند باعث بروز این عارضه شود.
درمان زانو ضربدری
ما در ابتدای مقاله در خصوص بیماری زانو ضربدری، نحوه تشخیص این عارضه و عوامل مهم ایجاد زانو ضربدری صحبت کردیم ولی در خصوص اصلی ترین مبحث یعنی معالجه و درمان پاضربدری صحبت نکردیم که در ادامه بیشتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
اگر کودک شما تا سن 6 و یا 7 سالگی زانو ضربدری بودن آن اصلاح نشده باشد در این صورت نیاز می باشد تا برای درمان کودک خود را برای درمان پیش پزشک متخصص ببرید. اگر تشخیص زانو ضربدری در سن کم انجام شود در این صورت می توان گفت که امکان معالجه غیر از جراحی برای کودک وجود دارد، اما هر چقدر که سن بالاتر باشد در نتیجه می توان گفت جراحی جزء راه حل اصلی برای برطرف شدن این مشکل می باشد.
1- فیزیوتراپی و ورزش
فیزیو تراپی و ورزش در کودکان می تواند برای درمان پاضربدری بسیار موثر باشد، تقویت عضلات ضعیف جزء یکی از راهای محسوب می شود که با تقویت عضلات ضعیف بدن خود را در راستای سلامتی قرار می دهید و همچنین می توان گفت که در زمان ورزش احتمال آسیب دیده گی در فرد بسیار کمتر می شود. انجام حرکات کششی نیز در درمان زانوضربدری بسیار موثر می باشد، که یک فیزیوتراپ مشخص می کند که کدام قسمت های زانو سفت است و براساس آن یک برنامه وزرشی مناسب ارائه می دهد.
2- استفاده از زانو بند
استفاده کردن از بریس و اسپلینت در شب بسیار پیشنهاد می شود، از جمله وظیفه اصلی این دستگاه میتواند هل دادن زانو به بالا برای قرارگرفتن درست می باشد، همچنین می توان گفت که گاهی اوقات نیاز می باشد تا بریس متناسب با قالب پای بیمار ساخته شود.
بیشتر بخوانید: ویتامین ها و مکمل های بعد از جراحی زانو
3- عمل جراحی
اگر باتوجه به درمان هایی که گفته شد عارضه ی فرد درمان نشد در این صورت می توان گفت که نیاز به جراحی می باشد که آن هم بسته به نظر پزشک معالج انجام می شود.
از انواع روش های مختلف جراحی برای درمان زانو ضربدری می توان به:
- این عمل که به آن عمل جراحی رشد هدایت شده می گویند برای کودکان استفاده می شود چرا که هنوز درحال رشد می باشند، و باعث می شود که رشد استخوان ها از طرف زانو کم شود.
- جراحی استئوتومی زانو یک نوع عمل جراحی می باشد که استخوان ها بریده می شوند و دوباره در کنار یکدیگر قرار میگیرند همچنین می توان گفت که این کار در متعادل شدن وزن در ناحیه زانو بسیار موثر است.
0 Comments