دکتر مهدی مقتدائی » جراحی زانو » هر آنچه که درباره جراحی میکروفرکچر زانو باید بدانیم
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

هر آنچه که درباره جراحی میکروفرکچر زانو باید بدانیم

زمانی که پزشک متخصص تشخیص دهد ضخامت غضروف مفصلی زانوی شما دچار آسیب شد است از تکنیک جراحی میکروفرکچر برای درمان این مشکل استفاده می کند. در مورد غضروف مفصلی باید گفت، بافت این بخش کم سلول و کم عروق است با توجه به این موضوع ترمیم آن نیز سخت می شود، در خصوص علت بروز صدمات به غضروف مفصلی می توان گفت که در اثر انجام ورزش ها و یا حتی فعالیت های سنگین، تروماهای مکرر ورزشی، آسیب های ناشی از عدم درمان لیگامانی می باشد. در خصوص اینکه آیا شما نیاز به جراحی میکروفرکچر دارید ابتدا می بایست زانوی شما توسط متخصص ارتوپدی مورد معاینه قرار بگیرد.

جراحی میکروفرکچر زانو

علائم و نشانه های آسیب دیدگی غضروف زانو

یکی از مهم ترین اهداف این جراحی بازگردانی ضخامت غضروف زانو است، از جمله علائم و نشانه های آسیب آرتیکولار غضروف عبارتند از:
• شل شدگی قطعات شناور زانو که همراه با التهاب می باشد.
• ایجاد درد در هنگام بالا رفتن از پله یا حتی پایین آمدن
• قفل شدن زانو ها یا محدود شدن دامنه حرکتی که در اثر شناور شدن قطعات غضروف می باشد.
• شنیده شدن صدا از زانو
با توجه به این موضوع زمانی که پزشک تشخیص داد که غضروف مفصلى دچار آسیب دیدگی شده است مواردی وجود دارد که نشان دهنده نیاز به جراحی میکروفرکچر می باشد.
• کم شدن ضخامت غضروف
• مشاهده عدم پایداری غضروف که پوشش دهنده استخوان زیرین می باشد.
پزشک ابتدا برای انجام جراحی فاکتورهایی چون سن بیمار، نوع اسيب، میزان انجام فعالیت های بدنی در طول روز را مورد بررسی قرار می دهد. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که بعضی از افرادی که زانوی پرانتزی دارند به هیچ وجه کاندیدای مناسبی برای جراحی نیستند.
در حالت کلی باید گفت جراحی میکروفرکچر زمانی که تنها منطقه اى از غضروف دچار آسیب شده باشد و نواحی اطراف آن وضعیت خوبی داشته باشد انجام می شود. همچنین اگرآسیب وارد شده به غضروف بسیار کم باشد در اینصورت نتیجه جراحی بسیار مطلوب خواهد بود. ولی در مقابل اگر آسیب غضروف بسیار زیاد یاشد برای دریافت نتایج بهتر نیاز به آلوگرافت های استئوآرتیکولار می باشد.

بیشتر بخوانید: همارترزو زانو چیست؟

نحوه جراحی میکروفرکچر

همانطور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم برای درمان و برطرف کردن مشکلات غضروف مفصلی از جراحی میکروفرکچر استفاده می شود. نحوه انجام جراحی به این شکل است که جراح حفره های کوچکی را برروی غضروف آسیب دیده و استخوان مفصل ایجاد می کند، بعد از آن توده های غضروفی کوچک شکل می گیرند که باعث ترميم غضروف و همچنین ایجاد سطح صاف می شود.
برای انجام این جراحی ابتدا پزشک باید تشخیص دهد که آیا غضروف زانوی شما دچار ساییدگی و یا پارگی شده است یا خیر، این کار از طریق انجام اشعه ایکس می باشد، البته از روش تصویر برداری ام آر ای نیز می توان استفاده کرد.
شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که انجام جراحی با بیهوشی عمومی است؟ در جواب باید گفت خیر چرا که این جراحی جزء عمل های سرپایی محسوب می شود و بعد آن می توانید به منزل بازگردید. البته می بایست بعد از گذشت چند هفته بعد از جراحی فیزیوتراپی را آغاز کنید.

بیشتر بخوانید: جراحی تعویض مفصل زانو چگونه انجام می شود؟

تمرینات فیزیوتراپی بعد از جراحی میکروفرکچر

برای انجام فیزیوتراپی حتما به یک فیزیوتراپ مراجعه کنید، تا وضعیت زانوی شما را ارزیابی کند، به منظور کاهش درد و همچنین ورم می بایست ورزش هایی را انجام دهید این ورزش ها عبارتند از:
تمیرینات مربوط به ماهیچه های چهار سر ران: یکی از تمرینات مهم به منظور تقویت عضله می باشد.
تمرینات مربوط به چهار سر قوس کوتاه: برای انجام این ورزش ابتدا به پشت دراز بکشید و توپی را زیر زانوی خود قرار دهید، بعد از آن پای خود را از کاملا صاف و به سمت بیرون بلند کنید.
دوچرخه سواری: بعد از انجام جراحی فیزیوتراپ برای شما دوچرخه سواری ثابت را پیشنهاد می کند این کار باعث می شود تا دامنه حرکتی زانو دوباره باز گردد.
تمرینات سطح بالا: افرادی که جراحی میکروفرکچر را انجام می دهند ممکن است ورزشکار باشند، که بازگشت شما می بایست حتما 12 تا 16 هفته بعد از جراحی باشد ولی ممکن است فیزیوتراپ تمرینات سطح بالا مثل لی لی، پلایومتریک و … را برای شما تجویز کند.
تمرینات بلند کردن پای صاف: روش انجام آن نیز به این شکل است که ابتدا باید به پشت دراز بکشید بعد از آن یکی از پاهای خود را به سمت بالا بیاورید و چند ثانیه نگه دارید و آهسته پایین بیاورید، این عمل باعث تقویت عضلات چهار سر ران می شود.
البته تمامی این ورزش ها باید زیر نظر فیزیوتراپ انجام شود چرا که ممکن است منجر به ایجاد درد در زانو شود.

سوالات متداول

دکتر مهدی مقتدایی

متخصص ارتوپد، فلوشیپ جراحی زانو
دکترای حرفه ای: پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران 1378
دکترای تخصصی: رتبه اول بورد ارتوپدى كشور دانشگاه علوم پزشكى تهران ١٣٨٤
فلوشیپ: جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع با پزشک