دکتر مهدی مقتدائی » استخوان و مفاصل » آب آوردن زانو از علت تا درمان
مدت زمان مطالعه ۱۰ دقیقه

آب آوردن زانو از علت تا درمان

زمانی که مایعات در مفصل زانو و اطراف آن زیاد (تجمع) می یابند، آب آوردن زانو رخ می دهد. برخی از پزشکان به این عارضه افیوژن مفصل زانو نیز می گویند. داشتن بیماری و یا صدمه دیدن زانو می تواند منجر به التهاب در زانو ها شود که به منظور درمان این بیماری حتما می بایست به یک پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کرد، پزشک برای تشخصیص علت اصلی بروز این بیماری آزمایشات مختلفی را انجام می دهد تا از این طریق بتواند علت اصلی بروز چنین مشکلی را تشخیص داده و برحسب آن از مناسب ترین روش درمانی را برای شما انتخاب نماید. اگر می خواهید تا در خصوص مهم ترین علت های آب آوردن زانو بیشتر بدانید حتما تا انتهای این نوشته همراه ما باشید.

آب آوردن زانو

علت آب آوردن زانو

هر بیماری برای اینکه در بدن بروز پیدا کند از علت هایی برخوردار است، در ادامه به مهم ترین علت های آب آوردن زانو اشاره خواهیم کرد که به شرح زیر می باشد:

استئوآرتروز

همان روماتیسم می باشد که همراه با از بین رفتن غضرف ها است. زمانی که شما دچار این عارضه می شوید بافت غضروف از بین می رود، علاوه بر آن تغییراتی در مواد شیمیایی مفصل زانو ایجاد می شود، این عارضه در مفصل زانو محیط دردناکی را ایجاد می کند، در نهایت باعث شده تا غشای سینوویوم تحریک و مایعات زیادی تولید و در نهایت ورم پشت زانو رخ دهد. در صورتی که مشاهده کردید پشت زانوی شما متورم شده است این موضوع می تواند نشانه کیست پشت زانو (کیست بیکر) باشد.

آسیب دیدگی

اگر با ورزش کردن زانوی شما متورم شده باشد این موضوع ممکن است به دلایل مختلفی از جمله پارگی منیسک یا آسیب دیدگی زانو باشد که به منظور درمان آن لازم است تا هر چه سریع تر تحت درمان بهترین جراح زانو قرار بگیرد.

نقرس

یکی از علت های شایع آب آورد زانو بیماری نقرس می باشد، ورم زانویی که در اثر این بیماری ایجاد می شود بسیار دردناک و آزار دهنده می باشد، ولی در مقابل ورم هایی که در اثر بیماری آرتروز حاصل می شود درد آن ملایم تر است.

علائم آب آوردن زانو

هر بیماری از علائمی برخوردار است که پزشک با مشاهده آن بیماری را تشخیص می دهد؛ آب آوردن زانو نیز از این قاعده مستثنی نیست، از مهم ترین علائم نشان دهنده آب آوردن زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تورم: اگر زانوی آسیب دیده خود را با زانویی که سالم است مقایسه کنید می بینید پوست اطراف کاسه زانو کمی دچار تورم شده است.
خشکی: زمانی که در مفصل زانو تجمع مایعات زیاد شود خم و راست کردن زانو بسیار سخت می شود.
درد: مفصل زانو یکی از اصلی ترین مفاصل بدن است چرا که وزن بدن را تحمل می کند، زمانی تجمع مایعات زیاد شوند در نتیجه تحمل وزن بدن توسط این عضو سخت و همراه با درد می باشد.

عواملی که احتمال آب آوردن زانو را بیشتر می کنند؟

از جمله عواملی که احتمال آب آورن زانو را بیشتر می کنند عبارتند از:
سن: در افراد بالای 50 سال تجمع مایعات در مفصل زانو بیشتر می شود.
ورزش: در صورت انجام ورزش های سنگین زانو ها بیشتر در معرض آسیب دیدگی و همچنین تورم می باشند.
چاقی: داشتن وزن زیاد می تواند یکی از علت ها اصلی آب آوردن زانو باشد. اگر در مورد تاثیرات اضافه وزن برروی زانو اطلاعاتی ندارید حتما این مقاله از سایت را مطالعه نمایید.

نحوه تشخیص آب آوردن زانو

برای تشخیص عارضه آب آوردن زانو حتما می بایست به یک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا تحت درمان قرار بگیرید. پزشک برای اطمینان ابتدا تست های تشخیصی را انجام می دهد، که به شرح زیر می باشد:
رادیوگرافی: از طریق عکسبرداری با این روش پزشک امکان مشاهده تمامی ساختار زانو را دارد، همچنین علت تجمع مایعات را نیز نشان داده می شوند.
اشعه ایکس: عکس برداری با این روش استخوان پا را کاملا نشان می دهد همچنین با توجه به این موضوع شکستگی مفصل زانو کاملا مشخص می شود.
اولتراسوند: این آزمایش می تواند آسیب های زانو را کاملا مشخص کند.
ام آرآی: اگر با انجام تمامی این تست ها پزشک علت آب آوردن زانو را به طور قطع مشخص نکرد، در نتیجه ام آر آی انجام می شود، در این آزمایش تمامی مفصل زانو به شکل کامل ارزیابی می شود و علت اصلی تجمع مایع مشخص می شود.

درمان آب آوردن زانو

برای درمان این عارضه راه های مختلفی وجود دارد که ابتدا فرد می بایست استراحت کافی داشته باشد همچنین کمپرس یخ و داروهای ضد التهاب را فراموش نکند. اگر نتیجه ای دریافت نشد راه های درمانی دیگری پیشنهاد می شود که عبارتند از:

بریس و زانوبند

باید به این نکته اشاره کرد که استفاده از زانو بندها هیچ نوع محدودیتی را در حرکت برای شما ایجاد نمی کند ولی منجر به محافظت از زانو می شوند.

ورزش

برای درمان این عارضه هر ورزشی را نباید انجام داد بلکه ورزشی مناسب است که در مفصل زانوی شما درد و التهابی را ایجاد نکند و به بهبود عملکرد این عضو کمک کند.

تزریق

زمانی که درمان های دیگر پاسخ گو نباشد در این صورت از تزریق کورتیکواستروئید ( corticosteroids ) به عنوان گزینه جایگزین استفاده می شود، این دارو همانطور که از نام آن مشخص است حاوی استروئید می باشند که به التهابات ناشی از این عارضه بسیار کمک می کند.

آسپیراسیون

در این روش درمانی پزشک متخصص با استفاده از یک سرنگ آب جمع شده در مفصل را خارج می کند ولی امکان تجمع مجدد مایع وجود دارد.

جراحی

آخرین راه درمان جراحی می باشد پزشک از با استفاده از جراحی زانو به روش آرتروسکوپی و یا تعویض مفصل زانو می تواند این عارضه را درمان کند.

مهم ترین نکات در رابطه با ورم زانو

در صورت آب آوردن زانو لازم است تا حتما اقدامات مراقبتی زیر را رعایت نماید که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حتما لازم است تا استراحت کافی را داشته باشید و از همه مهم تر به هیج عنوان با داشتن چنین مشکلی فعالیت های سنگین بدنی انجام ندهید.
  • استفاده از کمپرس یخ می تواند به کنترل درد و کاهش ورم زانو ها بسیار کمک کند.
  • در صورت داشتن اضافه وزن حتما آن را کم کنید تا هیچ نوع فشاری به زانو ها وارد نشود.
  • استفاده از داروهای تجویز شده از سوی پزشک به تسکین درد بسیار کمک می کند.
  • در زمان نشستن حتما توجه داشته باشید که زانو ها کمی بالا تر از کمر خود قرار بگیرند بهترین راه حل قرار دادن یک بالش برروی زانو ها است.

سوالات متداول

کلام آخر

ما در این مقاله در خصوص آب آوردن زانو، مهم ترین علت های ایجاد چنین مشکلی و بسیاری از موارد مرتبط با این موضوع صحبت کردیم. اگر هر یک از علائم نشان دهنده این عارضه را دارید لازم است تا هر چه سریع تر به یک متخصص ارتوپدی با تجربه مراجعه نمایید تا بعد از انجام معاینات اولیه بهترین و موثرترین روش درمانی برای شما انتخاب شود.

دکتر مهدی مقتدایی

متخصص ارتوپد، فلوشیپ جراحی زانو
دکترای حرفه ای: پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران 1378
دکترای تخصصی: رتبه اول بورد ارتوپدى كشور دانشگاه علوم پزشكى تهران ١٣٨٤
فلوشیپ: جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران

برچسب ها:
مقالات مرتبط
علت بروز زانو درد در جوانی

علت بروز زانو درد در جوانی

زانو درد در جوانی معمولاً به وضعیتی اشاره دارد که فرد جوان به دلایل مختلف از جمله فعالیت‌های ورزشی یا زندگی روزمره، درد و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع با پزشک