منیسک زانو، ساختاری است که به عنوان ضربه گیر عمل می کند و سطح صافی را برای سر خوردن زانو فراهم می کند. پارگی منیسک زانو از چرخش طبیعی زانوی شما جلوگیری می کند و باعث ایجاد درد و قفل شدن زانو می شود. آسیب به منیسک، به ویژه در بین ورزشکاران شایع است. درمان پارگی مینیسک از طریق روش های جراحی و غیر جراحی ممکن است. در این مطلب قصد داریم تا به جراحی مینیسک زانو بپردازیم.
پارگی مینیسک زانو
مینیسک غضروف، بافتی لاستیکی و سخت است که ضربه های بین استخوان ساق پا و استخوان ران را جذب می کند و وزن را در سراسر مفصل زانو توزیع می کند. هنگامی که این غضروف پاره می شود، می تواند باعث درد و بی ثباتی در مفصل زانو شود. پارگی مینیسک زانو میتواند ناشی از آسیب پیچشی در فعالیتهای ورزشی، مانند فوتبال، یا حتی فعالیت های ساده تر باشد. در برخی موارد نیز افزایش سن و فرسودگی و تحلیل رفتن بافت زانو باعث می شود تا مینیسک به راحتی در معرض پارگی قرار گیرد.

علائم پارگی مینیسک زانو
افراد در هر سنی ممکن است از آسیب های مینیسک رنج ببرند، اما هر سنی انواع مختلفی از پارگی ها و روش های مختلفی برای درمان پارگی دارد. تقریباً تمام انواع پارگی مینیسک علائم مشابهی دارند، از جمله:
- درد
- تورم
- حساسیت به ضربه
- خالی کردن زانو
- قفل شدن و گرفتگی زانو
جراحی مینسیک زانو
در صورت نیاز به جراحی برای درمان پارگی مینیسک، جراحی آرتروسکوپی زانو یکی از رایج ترین انواع جراحی است. طی این جراحی، برش های کوچکی روی زانو ایجاد می شود و به کمک آرتروسکوپ که شامل یک دوربین فیبر نوری است، محیط داخل زانو در دسترس جراح قرار می گیرد. ابزار های استفاده شده در این جراحی امکان برداشتن دقیق قطعات منیسک یا در برخی موارد، ترمیم پارگی منیسک با بخیه را فراهم می کنند.
از آنجایی که مینیسک نقش مهمی در سلامت و عملکرد زانو دارد و حفظ آن برای حرکات فرد مهم است، جراح سعی می کند تا هر قسمت از مینیسک که دارای خون است و قابلیت ترمیم و بازسازی دارد را حفظ و ترمیم کند. بیشترین پارگیهای منیسک در قسمت عروقی آن رخ میدهد و قابل ترمیم نیست و در این شرایط قسمت پاره شده مینیسک باید برداشته شود. اگر پارگی مینیسک بزرگ باشد و خونرسانی در قسمتی از مینیسک بطور مناسب در جریان باشد، ممکن است امکان ترمیم وجود داشته باشد.

پارگی مینیسک زانو به صورت رخ می دهد، پارگی تروماتیک و پارگی دژنراتیو. پارگی تروماتیک معمولا به علت چرخش بیش از حد زانو رخ می دهد و در بین ورزشکاران مانند فوتبالیست ها و بسکتبالیست ها رایج تر است. پارگی دژنراتیو زانو معمولا در افراد مسن تر و در نتیجه انحطاط و فرسودگی زانو ایجاد می شود. در این نوع پارگی، قسمتی از مینیسک تکه تکه می شود و این امر باعث گرفتگی یا قفل شدن زانو خواهد شد. در بیشتر مواقع، مینیسک آسیب دیده دارای منیع عروقی ضعیفی است و قابل ترمیم نیست.
جراحی آرتروسکوپی زانو
در جراحی آرتروسکوپی زانو دو برش کوچکی روی زانو ایجاد می شود و از یکی از این برش ها، آرتروسکوپ از طریق آنها وارد زانو می شود. دوربین اسکوپ این امکان را به جراح می دهد تا فضای داخل زانو را در مانتیور ببیند و اصلاحات لازم را در زانو انجام دهد. سپس یک ابزار جراحی از طریق برش دیگر وارد می شود تا درمان های لازم صورت گیرد. این جراحی با دو هدف انجام می گیرد:
- بریدن قطعه پاره شده منیسک
- ترمیم مینیسک با استفاده از بخیه
این جراحی همچنین برای درمان انواع دیگر عارضه های زانو، مانند کیست مینیسک زانو قابل انجام است.

دوران نقاهت جراحی مینیسک زانو
طول دوره نقاهت بعد از جراحی مینیسک زانو به میزان آسیب و نحوه جراحی نیاز دارد. بعد از ترمیم پارگی مینیسک، ممکن است به چهار تا شش هفته استفاده از عصا نیاز باشد؛ اما اگر قسمت آسیب دیده برداشته شود، ممکن است فقط به چند روز استفاده از عصا وجود داشته باشد. برای دستیابی به بهترین نتیجه، پس از جراحی یک برنامه توانبخشی برای بیمار در نظر گرفته می شود. توانبخشی و فیزیوتراپی بعد از جراحی مینیسک زانو به فرد کمک می کند تا توانایی حرکتی خود را بازیابی کند. در طی جلسات توانبخشی، درمانگر ممکن است از دستگاه های خاصی برای درمان فرد استفاده کند و تمرینات ورزشی لازم را به فرد آموزش دهد.
چگونه بهترین جراح مینیسک زانو را انتخاب کنیم؟
از آنجا که زانو یکی از مهم ترین اعضای بدن است و در حرکات شما تاثیر بسیاری دارد، در صورت آسیب دیدن این عضو و نیاز به جراحی، باید به بهترین جراح زانو مراجعه کنید. معمولا هر یک از جراحان ارتوپد، در زمینه خاصی تخصص دارند. برای بهبود بیماری های مربوط به زانو، باید به یک جراح ارتوپد که در زمینه جراحی های زانو تخصص دارد مراجعه کنید. دکتر مهدی مقتدایی، متخصص ارتوپد و فوق تخصص جراحی زانو، با چندین سال سابقه موفقیت آمیز جراحی های زانو، می تواند در این امر به شما کمک کند. برای دریافت مشاوره می توانید با مطب دکتر مقتدایی تماس حاصل فرمایید.
0 دیدگاه