دکتر مهدی مقتدائی » آسیب های ورزشی زانو » شایع ترین آسیب های ورزشی زانو؛ علائم تا درمان
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

شایع ترین آسیب های ورزشی زانو؛ علائم تا درمان

بی شک ورزش کردن به طور مداوم و سنگین آسیب های زیادی را نیز در پی خواهد داشت. ورزشکاران حرفه ای بیشتر در معرض انواع عارضه ها و آسیب های جدید قرار می گیرند. آسیب های ورزشی زانو یکی از شایع ترین مشکلاتی است که برای ورزشکاران رخ می دهد. زانو از ساختارهای مهم مختلفی از جمله استخوان ها، رباط ها، غضروف ها و تاندون ها تشکیل شده است. هنگامی که هر یک از این ساختارها، چه در اثر ورزش یا هر نوع حادثه، آسیب ببینند، می تواند باعث درد و تورم خفیف تا شدید شود. در اینجا شایع ترین آسیب های زانو گزارش شده در سراسر ایالات متحده است.

آسیب دیدگی زانو در انواع ورزش ها

ورزش ها و فعالیت ها مختلفی هستند ک سبب می شود در مدت زمان طولانی مدت و یا بلند مدت سبب آسیب رساندن به زانو می شوند؛ ورزش هایی مانند فوتبال، ژیمناستیک، والیبال، دو میدانی و …. بیشترین سهم را در آسیب رساندن به زانو ها و پا ها دارند.

آسیب های ورزشی زانو

عوامل موثر بر آسیب دیدگی شدید زانوها

در این دسته از ورزش ها، برخورد، فشار، ضربه، کشیدگی بیش از حد زانوها، توقف و یا حرکت های ناگهانی، تغییر جهت به کمک پاها و فرود آمدن ناگهانی سبب می شود که زانوها به طور جدی آسیب ببینند.

از آنجایی که زانو حرکتی لولایی دارد، می تواند در جهت های مختلف حرکت کند، بچرخد و تکان بخورد و وجود هر اختلالی که سبب شود این اعمال مختل شوند، بدین معنا است که زانو آسیب دیده است.

انواع آسیب های ورزشی زانو

انواع آسیب های ورزشی برای زانو که ممکن است رخ دهد؛ می تواند شامل موارد زیر باشد:

1. شکستگی زانوها با ورزش کردن

ضربات شدیدی که در اثر برخورد در انواع ورزش ها به زانو وارد می شود؛ سبب شکسته شدن استخوان زانو یا همان دررفتگی کشکک زانو گی می شود.

2. شکستگی کشکک زانو

شکستگی کشکک زانو یکی از آسیب های جدی است که می تواند منجر به آسیب های عمیق تر شود. این آسیب زمانی اتفاق می‌افتد که فرد مستقیماً روی کاسه زانو می افتد یا زانو مستقیما ضربه می خورد. اگر میزان فشار بیش از آن چیزی باشد که استخوان می تواند تحمل کند، می تواند منجر به شکستگی شود. این نوع آسیب ها بسته به محل، شدت و نوع می تواند متفاوت باشد.

علائم شکستگی کشکک زانو

  • شروع ناگهانی درد شدید و تیز در جلوی زانو
  • تورم
  • نقص قابل لمس در کاسه زانو
  • ناتوانی در بلند کردن پا
  • تغییر شکل زانو بطور آشکار

تشخیص شکستگی یا ترک خوردگی زانو با تعیین نحوه ایجاد آسیب، از طریق معاینه فیزیکی و یافته های رادیولوژیکی انجام می شود. درمان ممکن است شامل تنظیم مجدد، ترمیم جراحی یا استفاده از وسایل حفاظتی و کمکی (زانوبند، گچ گیری یا عصا) باشد. ورزشکاران می توانند با آماده سازی تدریجی کشکک به روشی ایمن و موثر تحت توانبخشی قرار گیرند.

3. دررفتگی زانو

دررفتگی زمانی اتفاق می‌افتد که استخوان‌های اطراف زانو به طور جزئی یا کامل از جای خود خارج شوند. اگر استخوان ران و درشت نی از تراز خود رانده شوند، می تواند باعث شود کشکک نیز از موقعیت خارج شود. اگرچه بیشتر دررفتگی ها به دلیل تصادفات یا سایر آسیب های تروماتیک ایجاد می شود، برخی از افراد به سادگی با ساختارهای غیر طبیعی زانو متولد می شوند.

دررفتگی های زانو را می توان به دو دسته شدید وغیر شدید طبقه بندی کرد. دررفتگی زانو شدید عموماً در اثر یک نیروی شدید مانند تصادفات وسیله نقلیه ایجاد می شود. در همین حال، دررفتگی زانو با شدت کم اغلب در محیط های ورزشی رخ می دهد. دررفتگی زانو در ورزشکاران زمانی اتفاق می افتد که پا روی زمین قرار می گیرد و تغییر جهت سریع یا حرکت پیچشی رخ می دهد. این امر در ورزش هایی مانند فوتبال، دوچرخه سواری، اسکی، ژیمناستیک و پرش رایج است.

علائم در رفتگی زانو:

  • تورم سریع و حاد
  • درد و حساسیت شدید
  • تغییر شکل آشکار زانو
  • از دست دادن حس یا نبض زیر زانو
در رفتگی زانو

4. صدمه دیدن رباط صلیبی قدامی

ورزش هایی مانند فوتبال که پاها نقش اصلی را در اجرای بازی دارند، دچار این عارضه می شوند؛ چرا که حرکت های ناگهانی و پرش های زیاد سبب پارگی ACL یا آسیب رباط صلیبی قدامی می شود. رباط صلیبی قدامی (ACL) یک ساختار مهم در زانو است که از جلوی کشکک زانو می گذرد و باعث پایداری زانو میشود. پارگی رباط صلیبی یک آسیب جدی محسوب میشود. بیشتر در طول رویدادهای ورزشی آسیب دیده یا پاره می شود و ورزشکارانی که در فوتبال، بسکتبال، فوتبال و دو میدانی شرکت می کنند، بیشتر در معرض این آسیب هستند. آسیب به ACL ممکن است هنگام پریدن نادرست، هنگام تغییر سریع جهت یا زمانی که قسمت دیگری از زانو آسیب دیده است رخ دهد. در واقع، نیمی از آسیب های ACL همراه با آسیب به قسمت دیگری از زانو، از جمله غضروف مفصلی یا منیسک، رخ می دهد.

5. پارگی مینیسک

پارگی منیسک زانو یکی دیگر از آسیب های رایج ورزشی است. منیسک مانند غضروف مفصلی به عنوان یک بالشتک بین استخوان ران و درشت نی عمل می کند. پارگی منیسک می تواند در اثر چرخش یا زمین خوردن در هنگام ورزش ایجاد می شود. این نوع آسیب می تواند به دلیل آرتروز یا افزایش سن نیز رخ دهد. اگر منیسک در طول زمان ضعیف شده باشد، صرفاً چرخاندن یا بلند شدن از رختخواب می‌تواند باعث پارگی شود.

مشاوره انلاین دکتر مقتدایی

6. پارگی تاندون

پارگی تاندون زمانی رخ می دهد که تاندون های چهارسر ران یا کشکک پاره یا کشیده شوند. تاندون چهار سر ران عضله ران را به کشکک و تاندون های کشکک، آن را به استخوان درشت نی متصل می کنند. این آسیب‌ها می‌تواند برای هر کسی اتفاق بیفتد، با این حال، در افراد میانسال که در ورزش‌هایی که شامل پریدن یا دویدن فعالیت می کنند، بیشتر دیده می‌شود. افتادن یا فرود ناشی از پرش می تواند منجر به پارگی تاندون شود.

7. التهاب بورسیت ها

این بورسیت ها کیسه های مایعی هستند که سبب می شوند تا رباط های زانو به راحتی روی یکدیگر بلغزند و حرکت کنند. از جمله اختلال در عملکرد این بخش ها، ضربه و فشار بیش از اندازه است که سبب تورم در این بخش ها می شود. بورس های زانو کیسه های پر از مایع هستند که در نزدیکی مفصل زانو شما قرار دارند. هنگامی که به درستی کار می کنند، به مفاصل کمک می کنند تا به آرامی هدایت شوند و از خراشیدن استخوان ها به تاندون ها، رباط ها و ماهیچه ها کمک می کنند.

بورسیت زانو زمانی رخ می دهد که یک یا چند بورس تحریک شده، ملتهب شوند یا آسیب ببیند. فشار طولانی مدت، ضربات تروماتیک و حرکات تکراری (مثلاً دویدن) می تواند باعث اصطکاک تحریک کننده شود که می تواند منجر به بورسیت شود.

علائم اولیه التهاب بورسیت ها:

  • درد اولیه مبهم و تیز
  • تورم و قرمزی در جلوی زانو
  • گرما در اطراف مفصل
  • درد هنگام زانو زدن
  • افزایش ناراحتی پس از ثابت ماندن مفصل برای مدت طولانی
  • مشکل در صاف کردن یا خم کردن زانو

8. سندروم باند ایلیوتیبیال

در ابتدا باید گفت که این عارضه و آسیب دیدگی برای ورزشکاران و دوندگان سرعتی رخ می دهد. باند ایلیوتیبیال در بخش خارجی زانو ها قرار گرفته است که با قسمت خارجی مفصل تماس پیدا کند و دچار ساییدگی می شود. ورزشکار باید برای مدتی طولانی دست از فعالیت بکشد تا باند ایلیوتیبیال بهبود یابد.

آسیب زانو در اثر ورزش کردن

علائم آسیب های ورزشی زانو چیست؟

هنگامی که زانوهای شما در اثر عوامل گوناگونی، دچار آسیب دیدگی شود، علائم بسیار زیادی وجود دارد که نمود پیدا می کنند. این علایم بسیار شایع و قابل فهم می باشند.

  • درد

حس درد اولین نشانه ای است که در زانوهای خود با آن مواجه خواهید شد. به هر میزانی که درد در ناحیه زانوها و پاهای شما بیشتر باشد، در واقع آسیب جدی تری شما را تهدید می کنند.

  • خم شدن دشوار زانوها

با وجود آسیبی جدی زانوهای شما بسیار حساس می شوند به طوری که حرکت کردن، خم کردن . تکان دادن زانوها بسیار دشوار خواهد بود.

  • قفل شدن زانوها

اگر زانوی شما دچار آسیب دیدگی جدی شده باشد، در هنگام حرکت و فعالیت به طور ناگهانی قفل می کند به طوری که ممکن است تعادل شما از بین برود و ایستادن برایتان غیر ممکن شود.

  • عدم تحمل وزن

با هر آسیب بزرگ و یا کوچکی زانوهای شما ضعیف میشوند به طوری که تحمل وزنتان حتی به طور متعادل بر روی زانوها دشوار خواهد بود.

  • صدا دادن زانو

در انواع آسیب های ورزشی زانو، در اثر جابجایی بخش های زانو و ساییدگی مفاصل ممکن است صداهایی شنیده شود.

  • کبودی و قرمزی

از بارزترین علائم آسیب دیدگی زانو در اثر ورزش کردن، می توان به کبودی و یا قرمز شدن ناحیه زانوها اشاره نمود. در این مورد باید این نشانه را جدی بگیرید.

درمان آسیب ورزشی به زانو را از زبان بهترین متخصص ارتوپد بشنوید:

درمان آسیب های زانو ناشی از ورزش کردن

آسیب های ورزشی زانو، در دسته آسیب های قابل برطرف شدن قرار دارند؛ برخی از آنها به گونه ای هستند که حتی با درمان های خانگی رفع خواهند شد و در مقابل در برخی آسیب های ورزشی زانو حتما باید به پزشک مراجعه نمود.

در ادامه به چند راه درمان برای برطرف کردن آسیب های کوچک و یا جدی زانوها ناشی از ورزش کرده ارائه می دهیم:

1. برخی عارضه ها و التهابات را میتوان به دستور و زیر نظر پزشک ارتوپد و با تزریق داروهایی مانند کورتیزون از بین برد.

2. در پارگی و آسیب دیدگی های شدید، جراحی  توصیه می شود. معمولا در  این نوع جراحی ها از عمل آرتروسکوپی استفاده می کنند؛ که در این عمل نیازی به ایجاد شکاف های بزرگ برای انجام جراحی نمی باشد.

3. انجام تمرین های مناسب برای توانبخشی زانوها در مراکز فیزیوتراپی و یا توانبخشی در بسیاری از موارد کارساز خواهد بود.

4. گاهی برخی از آسیب دیدگی ها دوران نقاهت دارند، در واقع ورزشکار فقط نیاز دارد تا در مدت مشخصی استراحت کند و فعالیت های سنگین با زانوهای خود انجام ندهد.

5. در مواردی دیگر آسیب های ورزشی زانو را تحریک های الکتریکی و زیر نظر پزشک برطرف خواهد کرد.

کلام آخر

آسیب ورزشی به زانو در اکثر موارد درمان می شود و مشکل ساز نیست. اما به یاد داشته باشید در صورتی که می خواهید ورزش سنگین انجام دهید، در ابتدا به سلامت خود اهمیت دهید و از آسیب رسیدن به اعضا مختلف به خصوص زانو جلوگیری کنید. اگر هر نشانه ای از آسیب پیدا کردید به سرعت به بهترین چراح زانو و ارتوپد مراجعه کنید تا از آسیب های جدی تر جلوگیری شود

دکتر مهدی مقتدایی

متخصص ارتوپد، فلوشیپ جراحی زانو
دکترای حرفه ای: پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران 1378
دکترای تخصصی: رتبه اول بورد ارتوپدى كشور دانشگاه علوم پزشكى تهران ١٣٨٤
فلوشیپ: جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران

برچسب ها:
مقالات مرتبط
درمان پارگی رباط صلیبی زانو

درمان پارگی رباط صلیبی زانو

درمان پارگی رباط صلیبی زانو با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. انتخاب نوع درمان به شدت و نوع آسیب بستگی دارد. در برخی از موارد، این...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

2 دیدگاه ها
  1. پریسا باقیان

    منیسک زانو پاره شده باشه با فیزیو تراپی درمان میشه ؟

    پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع با پزشک