در این مقاله قصد داریم که در خصوص یک بیماری نادر که از بدو تولد همراه نوزادان است مطالبی را در اختیار شما قرار دهیم. این بیماری و عارضه دررفتگی مادرزادی مفصل زانوان است. دررفتگی مفصل زانو سبب می شوند که دامنه حرکتی زانوان کاهش پیدا کند و فرم قرار گیری آن ها به شکل طبیعی نباشد. به همین دلیل نیاز است که در همان دوران نوزادی روند درمان به شکل فوری انجام شود تا از بروز عارضه های خطرناک بعدی جلوگیری به عمل آید. با ما همراه باشید تا شما در جریان جزئیاتی در خصوص این بیماری قرار دهیم.
دررفتگی مادرزادی مفصل زانو
یکی از بیماری های نادری که به طور مادرزادی در برخی از نوزادان اتفاق می افتد دررفتگی مادرزادی مفصل زانو است. در اغلب موارد مشاهده می شود که نوزادان مبتلا به دررفتگی مادرزادی زانو به حالت بریچ به دنیا می آیند. بریچ به وضعیتی گفته می شود که در آن نوزاد به جای اینکه از سمت سر و به طور طبیعی به دنیا بیاید از سمت پاها به بیرون از رحم منتقل می شوند.
علت دررفتگی مادرزادی مفصل زانو
از جمله دلایلی که در بروز و ظهور این عارضه نقش دارند موارد زیر می باشند:
• عدم تشکیل استخوان هایی که در مفاصل وجود دارند.
• ایجاد اختلال در بافت های نرمی که مفصل را نگه می دارند، این بافت ها کپسول مفصلی و رباط ها هستند.
همچنین از جمله عواملی که زمینه ساز بروز این عارضه می شوند عبارتند از:
• کسانی که در نزدیکان خود کسانی را دارند که به این عارضه مبتلا شده اند احتمال این که به دررفتگی مفصل زانوان مبتلا شوند بسیار زیاد است.
• اختلالات مادرزادی ای جمله فلج مغزی یا اسپینابیفیدا
• زایمان بریچ
• زنانی که برای اولین بار زایمان می کنند به دلیل این که تجربه اول شان است این امر در طولانی شدن و دشواری روند زایمان نقش مهمی دارد. درنتیجه این احتمال وجود دارد که برای نوزاد این اتفاق رخ دهد.
علائم و نشانه های دررفتگی مادرزادی مفصل ران
• کاهش دامنه حرکتی در نواحی مفاصل و پاها
• در دوران ابتدایی نوزادان به دردی مواجه نمی شوند اما در بزرگسالی و نوجوانی و بلوغ افراد مبتلا به دررفتگی مادرزادی مفصل زان درد های شدیدی را تجربه می کنند.
• لنگیدن پاها و زانوانی که آسیب دیده اند.
• باسن این دسته از نوزادان چین های طبیعی ندارد به همین دلیل تقارن لازم را در ناحیه چین های طبیعی دیده نمی شود.
• راه رفتن روی نوک پا
بیشتر بخوانید: آرتروز مفصل لگن چگونه درمان می شود؟
درمان دررفتگی مادرزادی مفصل زانو
به دلیل این که این عارضه (دررفتگی مفصل زانو) با شدت و ضعف متفاوتی برای بیماران و نوزادان رخ می دهد، پی در زمان درمان حتما باید به این نکته توجه شود، در نتیجه روش درمانی متناسب با نوع بیماری و میزان پیشروی انتخاب خواهد شد.
در صورتی که در سنین پایین روند درمان انجام شود روش های غیر جراحی از جمله روش هایی است که می تواند تا حد زیادی به بهبود وضعیت آنان کمک کند. به این نحو که کل اندام های کمر به پایین گچ گیری می شود. مدت زمانی که بدن کودک باید در گچ قرار بگیرد تقریباً طولانی مدت و چند ماهه است.
به همین دلیل در فواصل زمانی دو هفته ای کودک را باید نزد متخصص ارتوپد ببریم تا گچ ها تعویض شود و زاویه قرارگیری زانو ها نیز به درستی فرم دهی شود.
گچ گیری ادامه دارد تا زمانی که زانوان کودک در زاویه 90 درجه فرم بگیرند. زمانی که پزشکان متخصص در بررسی هایشان مشاهده کردند که زانوان در جهات مناسبی شکل گرفته اند به مدت دو هفته الی یکماه گچ گرفتن را ادامه می دهند تا فرم زانوان در وضعیت مناسب تثبیت شود.
اما پس از آنکه گچ ها از بخش های تحتانی اندام ها برداشته شدند، مدت زمان دو ماهه ای باید فرد از بریس زانو استفاده کند.
در صورتی که گچ گیری نتواند در تغییر زوایای زانوان نقش چندانی ایفا کند مهم ترین اقدامی که باید در جهت درمان و بهبود وضعیت دررفتگی مفصل زانو مثمر ثمر واقع شود جراحی است.
انجام جراحی برای نوزادانی که در سنین 4 ماهگی الی 6 ماهگی قرار می گیرند هیچ ممنوعیتی ندارد و از روش های قطعی برای درمان این عارضه در این بیماران است.
جراحی برای درمان دررفتگی مادرزادی مفصل زانو
در روند جراحی مهم ترین اقداماتی که برای بهبود وضعیت قرار گیری و زاویه زانوان انجام می شود، افزایش تاندون چهارسر، آزاد سازی بافت هایی که در بخش های جلویی کپسول مفصل زانو دچار سفتی شده اند، برگرداندن تاندون همسترینگ به بخش های عقبی زانوان و آزاد سازی رباط های کناری است.
به همین دلیل بعد از گذشت مدت زمانی نحوه فرم گیری زانوان بهبود پیدا می کنند و دامنه حرکتی آن ها افزایش پیدا می کند.
بیشتر بخوانید: علت سوزش زانو چیست؟
انواع روش های درمان دررفتگی مفصل زانو چقدر موفق است؟
در اغلب موارد روش های درمانی ذکر شده در بخش های قبلی می تواند دررفتگی زانوان کودکان را درمان کند. اما در صورتی که آن ها رباط های ضعیفی داشته باشند پاسخ دهی درمانی کاهش پیدا می کند. به همین دلیل باید سایر روش های تکمیلی جهت درمان انجام شود.
کلام آخر
در بخش های مختلفی که در این مقاله تدارک دیده بودیم مهم ترین هدفی که دنبال می کردیم این بود که بتوانیم بسیاری از پرسش هایی که در خصوص دررفتگی مادرزادی مفصل زانو مطرح می شود را پاسخ گوییم.
در صورتی که می خواهید برای روند درمان نوزاد یا کودک خود اقدام کنید توصیه می شود که حتما نزد بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه کنید.
0 دیدگاه