به استخوان حلقوی شکل در باسن که از تعدادی استخوان جداگانه تشکیل شده است لگن گفته می شود. مشکل شکستگی لگن در واقع مربوط به شکستگی هر کدام از این استخوان می باشد. در بعضی از افراد شکستگی لگن ممکن است دریک یا چند استخوان ایجاد شود که بروز چنین شرایطی نشان از حاد بودن وضعیت بیمار دارد و ممکن است که استخوان از محل خود خارج شود. ما در این نوشته قصد داریم تا به موضوع درمان شکستگی لگن، علائم، دلایل و… بپردازیم پی تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
آشنایی با شکستگی لگن
استخوان لگن گروهی از استخوان های پروانه ای شکل در اطراف ستون فقرات هستند. این قسمت از استخوان های ایلیوم، پوبیس و ایسکیوم تشکیل شده است که به وسیله رباط ها خیلی محکم به یک دیگر متصل می شوند. پس از آن کمربند استخوان را می سازند. این گروه استخوانی یک حفره در مرکز خود دارند و توسط دو استخوان حلقه ای کوچکتر وظیفه حفاظت از از روده کوچک، روده بزرگ و مثانه را برعهده دارند.
بهتر است بدانید شدت شکستگی لگن ممکن است خفیف یا شدید باشد که هر دوی آن ها کاملا با یکدیگر متفاوت هستند. بتوجه به شکل و ساختار استخوان های این ناحیه، حلقه های لگن در بیشتر از یک محل درگیر شکستگی می شوند.
شکستگی خفیف لگن چه موقع اتفاق می افتد؟
شکستگی لگن از نوع خفیف امکان دارد در اثر فعالیت های اندک مثل دویدن آهسته رخ دهد. در این مواقع بیمار پس از چندین هفته به طور کامل و بدون هیچ گونه جراحی سلامتی خود را به دست می آورد.
ولی اگر شکستگی در لگن خیلی جدی باشد می تواند برای افراد تهدید کننده باشد. زیرا احتمال آسیب رسیدن به اندام های که لگن از آن ها محافظت می نماید خیلی زیاد می باشد. اگر این نوع شکستگی برای بیمار اتفاق بیفتد احتیاج به درمان فیزیکی طولانی مدت و مراقبت های فوری پزشکی است. علاوه بر این کمک های توانبخشی برای بیمار می تواند موثر باشد.
تاثیر سن در شکستگی استخوان لگن
در افرادی که سن بالاتری دارند و درگیر پوکی استخوان هستند شکستگی استخوان لگن بسیار شایع می باشد. در بعضی از شکستگی ها تاندون یا رباطی که به استخوان متصل است سبب خارج شدن قطعه ای از استخوان شکسته می گردد که در نوجوانان بیشتر شایع می باشد.
شکستگی های استرسی نیز در حقیقت نوعی شکستگی ناکامل هستند و یک ترک خیلی جزئی در استخوان به وجود می آید. بهتر است بدانید این نوع شکستگی در دونده ها بسیار به چشم می خورد.
شکستگی لگن به چند شکل رخ می دهد؟
توجه داشته باشید که معمولا شکستگی لگن به دو طریق ممکن است رخ دهد که در ادامه بیشنتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
شکستگی پایدار و ثابت که در لگن یک نقطه شکستگی ایجاد می شود. خونریزی بسیار محدود است و استخوان ها می توانند در همان مکان به درستی باقی بماند.
شکستگی ناپایدار که در آن دو یا چند شکستگی در حلقه لگن با خونریزی تقریبا متوسط تا شدید به وجود می آید.
بیشتر بخوانید: ارتوکین تراپی چیست و چه مزایایی دارد؟
انواع شکستگی لگن
لگن از سه استخوان پوبیس، ایلیوم و ایسکیوم ساخته شده است. رباط هایی در این ناحیه از بدن وجود دارند که این نوع استخوان ها را به ساکروم در قسمت زیرین ستون فقرات وصل می کنند. این قسمت از بدن وظیفه دارد تا بالا تنه را محکم نگه دارد و منجر به حفظ تعادل شود.
بر اساس نوع استخوان که در لگن صدمه دیده است و فشار وارد آمده بر آن شکستگی اندام را می توان به دسته های زیر تقسیم بندی کرد:
شکستگی پوبیس و ایسکیوم
یکی از انواع شکستگی لگن پوبیس و ایسکیوم می باشد. خوب است بدانید در زیر هر ایلیوم یک ساختار حلقه ای شکل قرار می گیرد که از استخوان های شرمگاهی و ایسکیوم تشکیل شده است.
همه شکستگی های ایسکیوم و شرمگاهی از زمین خوردن نشأت می گیرد. اما در بعضی از ورزشکاران جوان، امکان دارد نتیجه کاملا شدید و ناگهانی باشد و عضلات متصل به لگن درگیر آسیب شوند.
نشانه ها و علائم این شکستگی بستگی به میزان آسیب دیدگی آن دارد. درد در هنگام حرکت، کبودی و تورم در قسمت لگن از جمله نشانه های شایع این نوع شکستگی می باشد.
شکستگی ایلیوم
یکی دیگر از انواع شکستگی لگن شکستگی ایلیوم می باشد. این استخوان بسیار شباهت به بال پروانه دارد که در بالای پاها قرار گرفته است. نشانه های شکستگی ایلیوم بیشتر بستگی به آسیب فرد دارد. اما از نشانه های آن کبودی روی پوست و درد در ناحیه کشاله ران را می توان نام برد که با وجود چنین شرایطی دیگر بدن حاظر به نگهداری از وزن و فشار بدن نخواهد بود.
شکستگی در ناحیه استابولوم
شکستگی لگن در بخش استابولوم نسبت به دیگر شکستگی های لگن شیوع بسیار کمتری دارد که به طور معمول در اثر سانحه رانندگی یا سقوط از ارتفاع استخوان های نرم داخل و پیرامون لگن آسیب می بیند.
شکستگی از نوع استرسی
از انواع شکستگی لگن می توان شکستگی استرسی را نام برد. این نوع شکستگی اغلب نتیجه فعالیت های بسیار زیاد می باشد که با فشار بیشتری همراه می باشد. افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، این مدل شکستگی ها را بیشتر از سایرین تجربه می کنند. همچنین امکان دارد این شکستگی نتیجه حرکات ساده و کاملا روزمره می باشد. از جمله علائم آن می توان به درد در ناحیه کشاله ران یا لگن که معمولا با ورزش کردن شدیدتر می شود اشاره کرد.
شکستگی لگن دارای چه علائمی می باشد؟
در شکستگی لگن بیمار معمولا با درد شدیدی مواجه می شود. این درد با حرکت دادن لگن و تلاش برای راه رفتن شدیدتر و دشوارتر می شود.
بسیاری از بیماران بر این باورند هنگامی که لگن یا زانوی خود را در یک موقعیت خاص نگه می دارند دردشان کم تر می شود. همچنین بعضی از بیماران ممکن است تورم و کبودی را نیز داشته باشند.
اگر هر کدام از علائم مربوط به شکستگی لگن را دارید حتما به بهترین متخصص ارتوپدی به منظور تشخیص و درمان مراجعه کنید.
دلیل شکستگی استخوان لگن چیست؟
شکستگی لگن اغلب از وارد شدن نیروی فراوان به اندام نشأت می گیرد. سقوط از نردبان و سوانح رانندگی عامل اصلی ایجاد این بیماری می باشند. در کنار تمام این موارد شکستگی لگن به علت ضعیف شدن استخوان ها هم رخ می دهد.
این شکستگی ها در افرادی که سن بالا دارند و استخوان هایشان در اثر پوکی استخوان ضعیف تر شده شیوع بیشتری دارد. هنگامی که تکه ای از استخوان ایسکیوم از محل اتصال عضلات همسترینگ به استخوان جدا می گردد این شکستگی ها اتفاق می افتد. به این نوع شکستگی، شکستگی آولژن می گویند که در میان ورزشکاران جوان بیشتر دهیده می شود
این نوع شکستگی منجر به ناپایداری در استخوان لگن نمی شود و از همه مهم تر منجر به آسیب دیدگی اندام های داخلی نیز نخواهد شد.
بیشتر بخوانید: آسیب های ورزشی لگن
روش های درمان شکستگی لگن
اگر بعد از معاینه کامل بیمار متخصص ارتوپدی تشخیص دهد که شما دچار شکستگی لگن هستد لازم است تا حتما اقدامات درمانی آغاز شود ولی ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که نوع درمان کاملا بستگی به شرایط جسمی و از همه مهم تر سن بیمار دارد. از جمله روش های درمانی رایج برای درمان شکستگی لگن عبارتند از:
– درمان با دارو
– انجام جراحی
– فیزیوتراپی
هدف از دارودرمانی کاهش درد می باشد ولی اگر درد بیمار با دارو تسکین پیدا نکرد از جراحی تعویض مفصل لگن به منظور یک درمان قطعی استفاده می شود که در آن استخوان آسیب دیده مفصل ران با مفصل مصنوعی جابهجا می شود. بهد از انجام جراحی از فیزیوتراپی به منظور بهبود دامنه حرکتی استفاده می شود.
0 دیدگاه