دکتر مهدی مقتدائی » آرتروز » روماتیسم مفصلی چیست و چگونه درمان می شود؟
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

روماتیسم مفصلی چیست و چگونه درمان می شود؟

شاید برای شما پیش آمده باشد که در مفاصل خود احساس درد داشته باشید، که یکی از علائم روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) همین موضوع می باشد. در صورت بروز این عارضه پوشش های ناحیه ی مفصل متورم و باعث شده تا به بافت های اطراف آن فشار وارد شود همچنین مواد شیمیایی خاصی را تولید می کند که منجر به تخریب سطح مفصل می شود.

سن روماتیسم مفصلی

در جواب این سوال باید گفت که این عارضه برای هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد ولی معمولا درافراد میان سال بسیار شایع است. در صورتی که دچار رماتیسم مفصلی باشید مفاصل هر دو طرف بدن در دست ها، باسن، زانو، پاها، آرنج تحت تاثیر قرار می گیرند. پس اگر مبتلا به روماتیسم مفصلی هستید درمان آن را به تعویق نیندازید چرا که عدم درمان آن می تواند تبدیل به یک عارضه مزمن و فلج کننده شود.

علت بروز روماتیسم مفصلی

در خصوص علت بیماری روماتیسم مفصلی باید گفت که ارثی نمی باشد، ولی بعضی از محققان معتقد هستند که ممکن است بعضی از افراد از ژنی برخوردار باشند که خطر ابتلا به این بیماری را بیشتر می کند. ولی علت اصلی بیماری ژن نمی باشد، بلکه وجود عفونت در بدن یا عوامل تحریک کننده می تواند منجر به بروز این بیماری شود.

زمانی که دچار این عارضه شوید سیستم ایمنی به جای اینکه از مفصل شما محافظت کند، شروع به ساخت مواد شیمیایی کرده تا به مفصل حمله کند.

اگر که غضروف های مفصلی فرسایش یابد باعث منقبض شدن مفصل و همچنین بدشکلی آن می شود و در صورت درمان نشدن رفته رفته بیشتر می شود.

رایج ترین علائم روماتیسم مفصلی

از جمله علائم رایج روماتیسم مفصلی عبارتند از:

  • وجود التهاب، درد، گرفتگی مفاصل در زمان هایی که هیچ استفاده ای از مفاصل نمی شود.
  • وجود توده و برآمدگی در اطراف مفاصل که بیشتر در ناحیه آرنج می باشد.
  • درد در ناحیه کف پا
  • این بیماری باعث شده تا گلبول های قرمز خون به شدت کم شوند و ضعف بدن را به همراه دارد.
  • بدشکلی و انقباض مفاصل
  • فرد ممکن است در اطراف مفاصل خود احساس گرما کند.
  • وجود تب و همچنین کمبود اشتها
  • خستگی مفرط

در صورتی که به روماتیسم مفصلی شدید مبتلا شده باشید ممکن است که دیگر مفاصل بدن مثل دست، پا، بازو و کف پا یا حتی ستون فقرات گردنی نیز تحت تاثیر قرار بگیرند.

بیشتر بخوانید: آرتروز زانو چگونه درمان می شود؟

روش های جلوگیری از تخریب استخوان ها

در صورت داشتن بیماری روماتیسم مفصلی استخوان ها رفته رفته تخریب می شوند و این موضوع می تواند پوکی استخوان را به همراه داشته باشد. مصرف پردنیزون در خانم های یائسه می تواند تخریب استخوان ها را بیشتر کند. پس برای درمان حتما می بایست به این نکته توجه شود تا از تخریب بیشتر استخوان ها جلوگیری شود.

برای کاهش تخریب استخوان ها به منظور استفاده از استروئید می توانید از روش های زیر استفاده کنید.

  • در رژیم غذایی خود از کلسیم و ویتامین D استفاده کنید.
  • به منظور کنترل بیماری، پزشک داروهایی را تجویز می کند که باید به موقع مصرف شوند.
  • مصرف داروهایی که از تخریب استخوان جلوگیری می کند.
  • گلوکوکورتیکوئید را در دوز پایین مصرف کنید تا تخریب استخوان ها کاهش یابد.

درمان روماتیسم مفصلی

در خصوص درمان این عارضه باید گفت که علاج دائمی برای روماتیسم مفصلی وجود ندارد ولی باید گفت که به منظور افزایش عملکرد و همچنین کاهش درد روش های مختلفی وجود دارد که عبارتند از:

استراحت

زمانی که دیدید مفصل شما دچار التهاب شد حتما استراحت کنید چرا که این موضوع می تواند خطر آسیب دیدگی به تاندون و رباط را به شدت افزایش دهد. همچنین حتما تناسب اندام خود را رعایت کنید.

ورزش

چون رماتیسم مفصلی همراه با درد و تورم است به همین دلیل وجود آن باعث شده تا تحرک شما کم یا کاملا قطع شود. اگر این رویه ادامه پیدا کند تحرک مفاصل و قدرت عضلات رفته رفته از بین می رود. برای اینکه به این مشکل دچار نشوید می توانید تمرینات ورزشی را به کمک یک فیزیوتراپ انجام دهید. از انواع مختلف این تمرینات می توان به قدم زدن، شنا، دوچرخه سواری اشاره کرد.

تغذیه

اگر دچار اضافه وزن هستید برای اینکه فشار وارد شده به مفاصل کمتر شود باید وزن خود را کاهش دهید. ابتلا به عارضه رگ کرونر قلبی در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی بسیار زیاد است همچنین کلسترول بالا یکی از عوامل این بیماری می باشد. یک متخصص تغذیه تعیین می کند که شما چه غذاهایی مصرف  کنید تا سطح کلسترول پایین بیاید، پس رعایت رژیم غذایی الزامی می باشد.

جراحی

اگر به استخوان ها آسیب زیادی وارد شود یا اینکه پزشک درد ناشی از این بیماری را با دارو نتوانست درمان کند در این صورت جراحی پیشنهاد می شود که با این کار عملکرد مفاصل آسیب دیده دوباره بازگردانی می شود. برای درمان روماتیسم با جراحی لازم است به بهترین جراح زانو مراجعه کنید.

دکتر مهدی مقتدایی

متخصص ارتوپد، فلوشیپ جراحی زانو
دکترای حرفه ای: پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران 1378
دکترای تخصصی: رتبه اول بورد ارتوپدى كشور دانشگاه علوم پزشكى تهران ١٣٨٤
فلوشیپ: جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران

برچسب ها:
مقالات مرتبط

پیشگیری از آرتروز زانو

آیا راهی برای جلوگیری و پیشگیری از آرتروز زانو وجود دارد؟ اگر می خواهید تا در مورد این موضوع بیشتر بدانید حتما تا انتهای این...

جراحی آرتروز زانو

جراحی آرتروز زانو

از آنجایی که زانو یکی از بزرگترین مفاصل بدن است و برای انجام حرکات مختلف بسیار مهم است، بیماری یا آسیب در مفصل زانو می تواند...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس سریع با پزشک