سوزش زانو یکی از عارضههایی است که ممکن است برای ناحیه زانو رخ دهد. التهاب بخشی از زانو که داری مایع مفصلی است می تواند از اصلی ترین دلایل سوزش در زانو باشد. همچنین آسیب به این ناحیه یکی دیگر از دلایل رایج این عارضه است در این مقاله به بررسی علائم همراه با سوزش زانو و دلایل اصلی بروز آن میپردازیم.
علائم سوزش زانو
هر نوع عارضهای که برای بدن شما اتفاق بیفتد با علائم و نشانههای خاصی همراه است که خبر از بروز عارضه میدهد در ادامه این مطلب به برخی از علائم این احساس ناخوشایند در ناحیه زانو اشاره خواهیم کرد:
- ایجاد خشکی در مفاصل و سختی در حرکت آن یکی از علائم مهم سوزش زانو است.
- سوزش زانو معمولا با احساس درد در پاها و التهاب همراه است.
- قرمزی و گرم شدن زانو معمولا به هنگام بروز سوزش زانو رخ میدهد.
- ایجاد تاولهای پوستی که همراه با تراوش است.
- گزگز و سوزن سوزن شدن پاها که کاملا غیر طبیعی باشد از دیگر علائم همراه با سوزش زانو خواهد بود.
- احساس ضعف در عضلات و ناتوانی در عملکرد زانو معمولا از دیگر نشانههای سوزش زانو به شمار میآید.
همچنین علاوه بر موارد گفته شده علائم دیگری نیز وجود دارد که ممکن است در هر نقطهای از بدن رخ دهد و از نشانههای سوزش زانو باشد مانند:
- سوزش در دیگر قسمتهای بدن از جمله بازوها و مچ پا
- بروز تب
- داشتن درد در ناحیه شانه، بازو، دست یا حتی انگشتان
- سفت شدن دیگر مفاصل بدن
اگر هر کدام از این علائم را احساس کردید حتما به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا تحت درمان قرار بگیرید.صدماتی که در زانوها می تواند منجر به سوزش زانو شود
بیشتر بخوانید: درمان دررفتگی مادرزادی مفصل زانو
علت بروز سوزش زانو
عارضه سوزش زانو میتواند با توجه به علل متنوع رخ دهد این عوامل میتواند شامل موارد زیر شود:
آسیب دیدگی غضروف: فعالیتهای ورزشی یا ورزشهایی که نیاز به حرکت مکرر زانو دارند میتوانند باعث سوزش زانو شوند، مانند دویدن، پرش یا ورزشهایی که فشار زیادی بر زانو اعمال میکنند.
التهاب مفصل زانو: التهاب مفصل زانو ممکن است ناشی از آسیب به مفصل، آرتروز، التهاب مفصلی، یا آسیب ناشی از فعالیتهای ورزشی باشد.
آسیب ناشی از ضربه: ضربهها، فشارهای شدید، یا آسیبهای مستقیم به زانو میتوانند باعث سوزش و درد شوند. به طور مثال آسیب به رباطهای زانو میتواند موجب این عارضه شود.
آسیب ناشی از استفاده بیش از حد: استفاده بیش از حد و فشار زیاد بر زانو ممکن است باعث سایش و سوزش زانو شود، بهطور معمول در افرادی که برای مدت زمان طولانی در موقعیتهای خاصی مانند ایستادن یا نشستن قرار دارند. این عارضه بروز میکند.
افزایش سن و پیری: با افزایش سن و بروز پیری بافتهای زانو تحت تاثیر تغییرات طبیعی و آسیبپذیری بیشتری قرار میگیرند که ممکن است باعث سوزش زانو شوند.
ابتلا به برخی بیمارها: برخی بیماریها مانند آرتریت روماتوئید و بیماری لوپوس میتوانند باعث سوزش و درد زانو شوند.
دررفتگی کشکک زانو: اگر کشکک زانو دچار دررفتگی از محل اصلی خود شود، احساس سوزش در ناحیه زانو را ایجاد میکند.
انواع سوزش زانو
سوزش زانو تنها مختص به یک ناحیه از زانو نیست بلکه در قسمتهای مختلفی از زانو اعم از جلوی زانو، پشت زانو، کشکک زانو و همچنین ساق پا ممکن است رخ دهد، البته باید به این نکته اشاره کرد که تنها مختص به این بخشهای زانو نیست بلکه ممکن است کناره های زانو نیز دچار سوزش شوند.
در نهایت باید گفت که اگر به چنین عارضه ای دچار شدید حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا سریعا تحت درمان قرار بگیرید.
درمان سوزش زانو
علت بروز سوزش زانو در هر فردی کاملا متفاوت است و تشخیص به موقع و درست می تواند این مشکل را حل کند. اگر قصد درمان این عارضه را دارید حتما به یک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید، ابتدا پزشک به منظور تشخیص آزمایش های مختلفی چون رادیوگرافی با اشعه ایکس، ام آر ای و آرتروسکوپی را تجویز می کند تا علت اصلی بروز این مشکل مشخص شود، همچنین علاوه بر آزمایش های گفته شده می توان نمونه گیری نیز انجام داد.
بعد از تشخیص این عارضه پزشک به منظور درمان روش های متفاوتی را انتخاب می کند، این روش های درمانی عبارتند از:
ماساژ زانو
بستن زانو ها با استفاده از زانو بند در کاهش درد بسیار موثر است، ماساژ دادن زانو ها با روغن یا پماد می تواند کمک بسیار زیادی به افزایش جریان خون کند، باید به این نکته اشاره کرد که مصرف سیگار گردش خون را دچار اختلال و در نتیجه ترمیم بافت ها با مشکل روبرو می شوند، پس باید از مصرف دخانیات از جمله سیگار به شدت اجتناب کنید.
استراحت
استراحت و کاهش فعالیتهایی که ممکن است باعث تحریک زانو شود، به زانو اجازه میدهد که بهبود یابد.
کمپرس
گاهی ممکن است که درد زانو ها غیر قابل تحمل باشد در این صورت استفاده از کمپرس سرد به مدت 10 الی 20 دقیقه می تواند در کاهش درد بسیار موثر باشد. یکی از نکات بسیار مهمی که باید به آن توجه کنید این است که در چنین شرایطی به هیچ وجه از کمپرس آب گرم و یا حتی دوش گرم استفاده نکنید چرا که درد را به شدت افزایش می دهد و حتما این کار بعد از کاهش تورم باشد.
مصرف داروها
مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتواند در کاهش درد و التهاب زانو موثر باشد.
ورزش
درد زانو ها می تواند ناشی از سرما، بالارفتن سن باشد، با انجام ورزش های منظم می توانید درد آن را کمتر کنید.
بیشتر بخوانید: ورزش های مناسب برای تقویت زانو
زانو بند
بریس یا همان زانو بند کمک بسیار زیادی به حفظ مفاصل شما می کند. فشار های وارد شده به مفصل زانو می تواند ناشی از کفش نامناسب نیز باشد، پس حتما در زمان خرید کفش به این موضوع دقت داشته باشید.
فیزیوتراپی
انجام تمرینات تقویتی زانو توسط فیزیوتراپیست، میتواند به بهبود عملکرد زانو و کاهش سوزش کمک کند.
جراحی
زمانی که به مفصل زانو (رباط صلیبی) آسیب زیادی دیده باشد در این صورت جراحی تعویض مفصل زانو یعنی جایگزینی یک مفصل مصنوعی می تواند به درمان شما بسیار کمک کند. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که جراحی آخرین مرحله از درمان محسوب می شود یعنی اگر سایر درمان ها پاسخگو نبود در اینصورت پزشک جراحی را انتخاب می کند که یک درمان قطعی برای این مشکل است.
تزریقات موضعی
تزریقات به داخل مفصل زانو ممکن است در کنترل التهاب و درد و در نهایت سوزش زانو موثر باشد.
عواض ناشی از سوزش زانو
اگر هر کدام از علائم سوزش زانو را داشتید حتما باید به یک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا مراحل درمان بیماری سریعا آغاز شود، ولی اگر درمان خود را به تعویق بیندازید می تواند عوارض و آسیب های جدی ای را به همراه داشته باشد که عبارتند از:
• کم شدن فعالیت های ورزشی
• ناتوانی
• ایجاد تغییراتی در مفاصل یا حتی تخریب آن ها
• بروز درد دائمی و یا مزمن
• از دست دادن حس
• بروز مشکلات عصبی که می تواند منجر به گزگز زانوها و یا بی حسی آن ها شود.
سوالات متداول
نتیجه گیری
سوزش زانو یک مشکل شایع است که میتواند از عوامل مختلفی ناشی شود. علائم آن شامل درد، تورم و محدودیت در حرکت زانو است. برای پیشگیری از سوزش زانو، حفظ وزن مناسب، اجتناب از فعالیتهای خطرناک و افزایش انعطافپذیری بدن توصیه میشود. درمانهای مختلفی از جمله استفاده از یخ و فیزیوتراپی میتوانند به کنترل و بهبود سوزش زانو کمک کنند. در موارد شدید، پزشک متخصص ارتوپد ممکن است انجام جراحی را پیشنهاد دهد. بنابراین در صورت بروز سوزش زانو و مشکلات مرتبط، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.
0 دیدگاه