مفصل لگن محل اتصال استخوان ران و لگن است. این مفصل ممکن است در اثر عوامل مختلف دچار آسیب دیدگی شود. آسیب مفصل لگن می تواند در بسیاری از فعالیت های روزانه فرد اختلال ایجاد کند و حرکات فرد را محدود کند. جراحی تعویض مفصل لگن یکی از موفقیت آمیز ترین جراحی های ارتوپدی است که می تواند توانایی فرد را بازیابی کند. مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن از اهمیت بسیاری برخوردار است و به فرد کمک می کند تا بهترین نتیجه را از جراحی خود دریافت کند.
جراحی تعویض مفصل لگن
جراحی تعویض مفصل لگن به منظور رفع مشکلات مفصل واستخوان های ناحیه لگن انجام می شود. طی جراحی تعویض مفصل لگن، جراح مفصل آسیب دیده بیمار را برداشته و یک مفصل مصنوعی را جایگزین آن می کند. جراحی تعویض مفصل لگن ممکن است به دلال مختلفی انجام شود. از جمله این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آرتروز مفصل لگن
آرتروز یک بیماری شایع است که در بسیاری از موارد در افراد مسن دیده می شود. این بیماری در اثر ساییدگی مفصل در اثر استفاده بیش از حد و یا افزایش سن رخ می دهد و التهاب و درد را به همراه دارد. آرتروز مفصل لگن می تواند بسیاری از حرکات روزانه فرد را مختل کند.
آسیب لگن
آسیب های ناشی از تصادف، در رفتگی، شکستگی و ترم خوردگی لگن ممکن است برای درمان کامل به جراحی تعویض مفصل نیاز داشته باشند.
روماتیسم
روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است که طی آن، سیستم ایمنی بدن به بافت بدن حمله کرده و آن را تخریب می کند. این بیماری التهاب، تورم و درد را به همراه دارد.
بهبودی پس از جراحی تعویض مفصل لگن
مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن در کاهش عوارض و روند بهبودی موثر زمان بهبودی بسته به فرد و نوع جراحی می تواند متفاوت باشد. پیروی از توصیه های پزشک در مورد مراقبت های بعد از جراحی بسیار مهم است.
بلافاصله بعد از جراحی و رفع اثر بیهوشی، بیمار احتمالا با یک بالشت مثلثی شکل بین پاهایش بیدار می شود که پا ها را کمی با فاصله از هم نگه می دارد. این بالشت برای تثبیت لگن کاربرد دارد. ممکن است نیاز باشد تا در روز های پس از جراحی نیز از این بالشت استفاده کنید. در ساعات پس از جراحی، بیمار شروع به بازیابی احساس در پاهای خود می کند. پزشک برای پیشگیری از درد، از روش هایی مانند استفاده از دارو های مسکن استفاده می کند و عوارض جانبی را به حداقل می رساند.
اگر درد تحت کنترل باشد، ممکن است از بیمار خواسته شود تا تمرینات ملایمی را در رختخواب انجام دهد، مانند:
- خم کردن مچ پا (پمپ مچ پا)
- انقباض و شل کردن عضلات چهار سر ران
- انقباض و شل کردن ماهیچه های سرینی
ممکن است از بیمار خواسته شود که بایستد و تحت نظر فیزیوتراپیست، به کمک واکر چند قدم بردارد. بیمارانی که بلافاصله پس از جراحی بلند می شوند و مقداری وزن را (با وسایل کمکی) به مصفل جدید خود منتقل می کنند، نسبت به سایر بیماران سریع تر بهبود می یابند.
مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن
اگر در ابتدا احساس خستگی شدید داشتید، تعجب نکنید. شما یک عمل جراحی بزرگ انجام داده اید و زمان می برد تا ماهیچه ها و بافت های اطراف لگن جدید شما بهبود یابند. توصیه های پزشک را دنبال کنید و در صورت داشتن هر گونه نگرانی یا سوال با پزشک عمومی تماس بگیرید. نکات زیر می توانند در روند بهبودی شما پس از جراحی موثر باشند:
مراقبت های خانگی
سعی کنید لوازم خانه خود را بگونه ای بچینید که تمام چیز هایی که نیاز دارید در دسترس شما باشند. وقتی بعد از جراحی به خانه میرسید، برای چند هفته در کارهای خانه مانند نظافت، آشپزی و خرید نیز به کمک نیاز خواهید داشت. بنابراین بهتر است از قبل با دوستان و آشنایان خود برای دریافت کمک هماهنگ باشید. تا 6 هفته پس از جراحی ممکن است برای انجام کار های روزمره خود به کمک نیاز داشته باشید.
مرخصی از کار
زمان دقیق بازگشت به کار پس از جراحی در افراد مختلف متفاوت است و به میزان بهبودی فرد بستگی دارد. معمولا زمان مرخصی از کار به منظور استراحت پس از جراحی، 3 ماه تخمین زده می شود. بعد از جراحی لازم است از هرگونه فشار بر ناحیه لگن خود پرهیز کنید، بنابراین بازگشت به محل کار بهتر است زمانی باشد که پزشک شما بهبودی کامل را تشخیص داده است.
ورزش و استراحت
در حالی که مهم است که استراحت کنید تا به خودتان زمان برای ریکاوری بدهید، تحرک داشتن نیز مهم است. اگر برای مدت طولانی بی حرکت بمانید، بدن شما سفت می شود و بهبودی شما به تاخیر می افتد. ورزش ملایم و سبک برای بهبودی شما مفید است، مانند پیاده روی های کوتاه در اطراف خانه و بیرون. فیزیوتراپی تحت نظارت، مانند برنامه های توانبخشی و آب درمانی نیز می تواند به بهبودی در هفته های بعد از جراحی کمک کند. فعالیت های مناسب پس از جراحی توسط پزشک و تیم فیزیوتراپی به شما آموزش داده می شود.
تغذیه پس از جراحی تعویض مفصل لگن
رژیم غذایی سالم و متعادل به بهبودی فرد کمک شایانی می کند. خوردن و آشامیدن سالم برای سلامت کلی شما مهم است، اما پس از هر جراحی بدن باید بهبود یابد. یک رژیم غذایی متنوع نقش حیاتی در این روند بهبودی دارد. رژیم غذایی شما باید حاوی تمام مواد مغذی مهم، از جمله پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامین ها و مواد معدنی باشد.
آرتروز زانو به عنوان یک بیماری التهابی مزمن، اغلب با درد، سفتی و کاهش حرکت در زانو همراه است. درمان آرتروز زانو به دو دسته درمانهای غیر دارویی و درمانهای دارویی تقسیم میشود.