یکی از شایع ترین اختلالات پیشرونده و تخریب کننده که می تواند مفصل لگن را درگیر کرده و باعث بروز درد خفیف تا شدید در این ناحیه شود آرتروز لگن می باشد. این اختلال یکی از بیماری های تخریب کننده ی مفصلی می باشد و پس از ایجاد، می تواند به تدریج پیشرفت کرده و عوارض ناشی از آن را تشدید کند. برای درمان آرتروز لگن روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه مقاله بیشتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد. به طور کلی در ایجاد علائم و درد ناشی از آرتروز مفصل لگن عواملی از جمله: آرتریت روماتوئید، SLE (Systemic Lupus Erithmatosis)، SPE (Psoriatic arthritis) ، اشاره نمود. ما در این مقاله قصد داریم تا در خصوص بیماری آرتروز لگن، علائم آن و همچنین راه های درمان این بیماری برای شما صحبت کنیم پس تا انتهای مقاله را بخوانید.
آرتروز لگن
آرتروز به معنی درگیر شدن و تخریب سطح مفصلی استخوان، می باشد. در طی بروز این فرایند، سطح مفصلی استخوان ها دچار آسیب می شوند. این عارضه وابسته به سن است یعنی در افراد مسن بیشتر از جوانان رخ می دهد.
در حالت عادی، سطح مفصلی صاف و یکدست در انتهای استخوان ها باعث می شود هیچگونه اصطکاک و برخوردی بین استخوان ها وجود نداشته باشد. لذا در طی حرکات مختلف لگن که در دامنه ی حرکتی طبیعی آن انجام می گیرند، هیچگونه درد یا محدودیت حرکتی وجود نخواهد داشت.
طی ایجاد آرتروز لگن، سطح مفصلی استخوان ها دچار آسیب شده و سطح صیقلی خود را از دست می دهند، اصطکاک ایجاد شده بین دو سطح مفصلی باعث بروز درد حین انجام فعالیت های حرکتی، خواهد شد. این آسیب ایجاد شده، به تدریج گسترش یافته و باعث ایجاد درد های شدید در افراد درگیر خواهد شد.
برخی عوامل می توانند در افزایش ریسک بروز آرتروز در مفصل لگن موثر باشند که شامل موارد زیر می شود.
• سن بالا
• وزن زیاد( چاقی)
• ترومای مفصلی
• ژنتیک
• جنسیت (خانم ها به نسبت آقایان بیشتر دچار این عارضه می شوند)
• انجام فعالیت های سنگین بدنی
علائم آرتروز لگن
هر نوع بیماری که شما به آن دچار شوید می تواند از علائم و نشانه هایی برخوردار باشد. ازجمله علائم و نشانه های آرتروز لگن عبارتند از:
• احساس درد در برخی از فعالیت ها مثل بالارفتن از پله ها، ایستادن های طولانی مدت، خم و راست شدن
• قفل شدن مفصل ران
• سفتی مفاصل ران
• کم شدن عملکرد مفاصل و دامنه حرکتی
برخی از اقدامات موثر در درمان آرتروز لگن
کاهش وزن
در افرادی که دارای وزن بالایی هستند می توان با کاهش وزن از فشار وارد شده بر مفصل کاسته و باعث کاهش درد شد. چاقی یکی از مهمترین فاکتور های موثر در بروز بیماری های مختلف است. لذا کنترل وزن، نه تنها باعث حفظ سلامت افراد خواهد شد، بلکه می تواند باعث کاهش درد در بیماری های مفصلی شود.
کاهش میزان فعالیت های فیزیکی: در افرادی که دارای فعالیت فیزیکی زیادی هستند و از مفاصل خود بیش از اندازه استفاده می کنند، کاهش فعالیت ها می تواند بسیار موثر باشد. فعالیت هایی همچون ایستادن های طولانی مدت، پرش از موانع، دویدن و هر فعالیت دیگری که بتواند فشار بالایی را بر مفصل وارد کند تا باعث آسیب دیدن شود، می تواند در ایجاد آرتروز مفصل لگن موثر باشد.
ایجاد تغییر در رژیم غذایی
شما می توانید با مصرف غذاهایی که از ارزش بالایی برخوردار هستند مثل میوه و سبزیجات تازه وزن ایده آل خود را حفظ کنید و هم باعث کاهش علائم و عوارض ناشی از آرتروز شوید. زیرا برخی از این عناصر غذایی به صورت طبیعی حاوی مواد ضد التهاب می باشند و می توانند باعث تسکین علائمی همچون درد شوند. همچنین مصرف امگا 3 به منظور کاهش علائم بسیار مفید می باشد.
ورزش
برخلاف تصور عامیانه، بی حرکت ماندن می تواند باعث تشدید علائم ناشی از آرتروز شود. این موضوع به قدری موثر است پزشکان توصیه می کنند در مواقعی که دچار درد شدید هستند، به ورزش بپردازند تا از شدت عوارض آنها کاسته شود.
وسایل کمکی: در افرادی که دچار آرتروز مفصل لگن می باشند، استفاده از وسایلی همچون واکر یا عصا، می تواند به کاهش فشار وارد شده روی مفصل کمک کرده و باعث بهبود علائم آنها شود. البته وسایل دیگری همچون انواع بریس ها، نیز می توانند برای ثابت کردن مفصل و کاهش بروز حرکاتی که منجر به درد خواهند شد، موثر باشند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپ انجام برخی از ورزش ها را به بیماران پیشنهاد می دهد که منجر به تقویت و استحکام عضلات می شود و در نهایت انجام این ورزش ها به راه رفتن و همچنین حفظ تعادل بسیار کمک می کند.
نحوه تشخیص آرتروز لگن
اگر هر کدام از علائم و نشانه های گفته شده را داشید حتما به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید، در زمان مراجعه ابتدا پزشک دامنه حرکتی بیمار و همچنین عضلاتی که دچار ضعف هستند را بررسی می کند. بعد از آن پزشک برای تشخیص بهتر باید معاینه فیزیکی انجام دهد.
در بعضی مواقع نیاز به انجام تست های آزمایشگاهی به منظور تشخیص دقیق می باشد این آزمایش ها عبارتند از:
• تست اشعه ایکس
• اولتراسوند
• MRI4
بیشتر بخوانید: آسیب های ورزشی لگن
جراحی آرتروز مفصل لگن
افرادی که دچار درجات شدید آسیب مفصلی هستند و درمان های حمایتی قبلی، قادر به بهبود شرایط آنها نمی باشد، کاندید مناسب انجام جراحی لگن می باشند. آرتروسکوپی و تعویض مفصل لگن، می توانند درمان های قطعی آرتروز مفصل لگن باشند. در طی انجام این جراحی، سطح مفصلی تخریب شده از بدن بیمار خارج شده و با یک مفصل مصنوعی جایگزین خواهد شد. دکتر مهدی مقتدائی یکی از بهترین متخصصان در حوزه ی انجام جراحی آرتروز مفصل لگن، جراحی تعویض مفصل زانو و… می باشد. شما می توانید جهت مشاوره و ویزیت پیش از انجام جراحی به مطب ایشان مراجعه نمایید، یا از طریق مشاوره آنلاین با ایشان در ارتباط باشید.
0 Comments